Széteshet az Orbán-rendszer - meglepő jóslat érkezett

Széthullóban van az államigazgatáson belüli döntés-előkészítés, tapasztalatlan emberek kaptak vezetői megbízást, akik jogi szakmai aggályok nélkül kiszolgálják a politika igényeit, az államtitkárok és miniszterek egy részét nem érdekli a törvényjavaslatok szakmai háttere - mondja Lattmann Tamás nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.
Komócsin Sándor, 2017. május 29. hétfő, 08:59
Fotó: Napi.hu

A szétesés határára érkezett a kormányzati döntés-előkészítés, részben a szakapparátusok indokolatlan átszervezése miatt, részben a szakértőként okoskodó, de fél oldalnál többet elolvasni nem hajlandó politikusok miatt - derül ki abból az interjúból, amelyet Lattmann Tamás nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense adott a Magyar Nemzetnek.

A rendszer 30-35 éves rutintalan, szakmailag megkérdőjelezhető hátterű főosztályvezetőkkel és más vezetőkkel van tele. Mivel nincs szakmai hátterük nem kockáztatják a reputációjukat, nincs bennük félelemérzet, hogy szakmailag elfogadhatatlan dolgokat tesznek. Fidelitasos vagyok, jövök-megyek, beülök mindenhova - gondolhatják.

Üvöltve mennek bele

Azokban, akik a politikától kapnak mindent, egy félsz van: mit fog mondani Orbán Viktor arról, amit csinálok. Olyan hírek terjednek szakmai körökben, hogy egy-egy törvényjavaslat vezetői összefoglalói nem lehetnek hosszabbak fél oldalnál, mert az államtitkár vagy miniszter legfeljebb ennyit hajlandó elolvasni. Eközben vannak olyan kérdések, amelyek hátterét nem lehet húsz oldalnál rövidebben tálalni.

A mindezek miatt születő hibák javítása rengeteg időt és energiát vesz el, ami agyonvágja az államigazgatás hatékonyságát. Felesleglesen mennek el erőforrások olyasmire, amire nem kellene. A szakma képviselői sokszor üvöltve vetik bele magukat olyan témákba, amelyekről azt gondolják, hogy fontos a kormányzatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.05.31 11:53

@Nyugatos_szolasszabadsag:
a problema nem ezzel van. hanem azzal, hogy az alatta dolgozok kivalasztasa is pont ugyanigy zajlik, tehat lojalitas vs szakertelem tengely kozott az elobbinel van a fokusz. raadasul ez ongerjeszto folyamat, mert egy ido utan, akinek szakertelme van mar nem is akar olyan helyre menni, ahol a lojalitas, mint elvaras megjelenik. tehat en pl a magyar kormanyzatban semmilyen penzert nem szeretnek barmifele poziciot betolteni, gondolom nem vagyok ezzel egyedul.

az eredmenye ennek pedig a kontra szelekcio. az a keves, aki oda szeretne menni, azok kozott sem fogsz talalni meg egy felig meddig szakertonek nevezheto embert, de onallo velemenyt valoszinuleg az sem fog kepviselni a felsobb hatalommal szemben, hanem ez van, ezt kell szeretni alapon, szervilisen betagozodik a legelkepesztobb baromsag moge is, amikor tudja, hogy az nem jarhato ut. ezt hivjak az altalad soros szotarban megtalalhato fekek es egyensulyok rendszerenek a hianyanak. meg az sem rantja el a kormanyt a szakadek szelenel, aki eszleli a problemat.

donteselokeszites, jo vicceid vannak. elobb van meg a dontes es utana ahhoz "gyartanak" terveket, hogy "eladjak" az embereknek a "szakmai" dontes illuziojat. ez a valosagban ugy nez ki, hogy figyelj pista, az a dontes szuletett, hogy itt meg itt ez lesz. csinalj hozza hatteranyagokat, amik ezt a dontest alatamasztjak, mert a viktor/lazar/rogan ezt akarja. es pista a szarhoz meg fogja csinalni az anyagot, amit a soros berencek termeszetesen szetcincalnak, de az amugy is a szokasos tamadas az magyar allam szuverenitasa ellen, tehat ennyivel ignorlava lesz.

mond, hogy en elek tavol a valosagtol, a rozsaszin (legyen narancs a kedvedert) kod helyett a szegfuszagban ulok, bar azt ki nem allhatom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2017.05.31 09:19

A döntéselőkészítés soha nem volt a politikusok feladata. Nem tudom ki ringatta magát abban az illúzióban, hogy minden törvényt, javaslatot, módosítót stb-t maguk a politikusok raknak össze. Ha meg most a működőképesség szélére került a kormányzat, mi lehetett akkor, amikor az országot taxisok (Demszki), pincérnők (Dávid Ibolya), múzeológusok (Antall József), vagy éppen fogkirugdosó pufajkások (Horn Gyula) vezették. Hogy a 8 általánossal rendelkező Martin Schultz-ról ne is beszéljünk az EU élén.
Nem volt ez jobb soha és nem is igen lesz. A politikusok ugyanolyan celeb média*urvák mint a színészek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.31 08:30

@ziziza:
azt gondolom praktikus lenne barkit megvalasztani csak az mszp-t meg a fideszt nem. ha az emberek tenyleg normalis kormanyt szeretnenek kozeptavon, az eddigi probalkozokat el kene zavarni. ez figyelmeztetes is lenne az utanuk jovoknek, hogy akibol egyszer kiabrandulnak, annak nincs 2. eselye, elsore is jol kell csinalni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2017.05.31 05:42

Ezzel csak egy baj van igazán, hogy messze-távol sincs egy kormányképes alternatíva akikre nyugodt szívvel rá lehetne bízni az országot... ha széthullana az orbán rendszer az pont emiatt lenne igazán gáz... (ettől függetlenül kívánatos lenne egy változás, de sajnos nincs kire.... )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.30 21:15

@pastorius: az, ha valakiről kiderül politikailag ellenérdekelt valamiben, akkor feltételezhető, hogy az ilyen kijelentések attól a személytől a wishfull thinking kategóriába tartoznak.
Ez pedig így már szorosan kapcsolódik a cikkhez.

Abban igazad van, hogy egy SZDSZ-es számára az SZDSZ emlegetése elég súlyos minősítés és szívesen szabadulnának tőle...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html