Széthulló Orbán-rendszert vizionál az FT

Orbán Viktor miniszterelnök ugyan elmozdíthatatlanul irányítja országát, ám rendszerén repedések mutatkoznak - írja a Financial Times budapesti tudósítója Magyarország az Orbanomics költségeivel küszködik című cikkében.
Napi.hu, 2014. október 28. kedd, 09:56

Három idei választási győzelme nyomán a magyar miniszterelnök elmozdíthatatlanná vált Magyarország éléről, ahogy Debreczeni József 2009-ben írta róla: sérthetetlen hatalmi erődbe zárkózott. Ugyanakkor Orbán Viktor politikai építményén repedések jelentek meg, miután kormánya durva diplomáciai vitába keveredett az Egyesült Államokkal és tömegfelháborodást váltott ki az új internetadó bevezetésének terve - írja az Financial Times (FT).

Az utóbbi bírálói szerint az internetezés adóztatása az 1990-es évekbe veti vissza a digitális gazdaságot Magyarországon. Ez a közteher ugyanakkor csak a legújabb lépés Orbán unortodox intézkedéseinek sorában, amelyet az elemzők egy része Orbanomicsnak nevez. Ez a fogalom a kormányfő bírálói szerint a gyakorlatban nem jelent mást, mint az adóztatás növelését és a politikai ellenfelek szelektív anyagi megterhelését. A cél összességében a GDP arányos költségvetési hiány három százalék alatt tartása.

Az internetadó ötlete szokatlan módon még a kormányzó Fideszen is ellenállást váltott ki. Ugyanakkor rámutat arra, hogy négy év Orbanomics-intézkedései után milyen kevés lehetősége marad a kormánynak a költségvetés alakítására - miközben képtelennek bizonyult a GDP 80 százaléka körül ingadozó államadósság mérséklésére.

Valami, de mi?

Az Orbanomics valójában nem következetes közgazdasági irányzat vagy az elképzelések összefüggő sora - idézi az FT Surányi György volt jegybankelnököt. Szerinte az államosításokból, a kiterjedt ágazati adókból és a kormányzati megbízások szelektív odaítéléséből álló rendszerről van szó, amely erősítette a kormány ellenőrzését a gazdaság felett.

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után elutasította a Nemzetközi Valutalap támogatását. Ehelyett gyors büntetőadókat rótt ki a bankokra és más cégekre, miközben a jövedelemadó és a közüzemi árak alakításán át populista osztogatásba kezdett. Miután az adóreform nem hozta meg várt eredményt, a fogyasztás és a befektetések felpörgését, beindult az unortodox intézkedések egyre bővülő spirálja - mondja Surányi.

Adó adó hátán

Rövid időn belül államosították a kötelező magánnyugdíjpénztárak vagyonát, hogy a felhalmozott megtakarításokból származó egyszeri bevétellel eltakarják az egyre hízó deficitet. Nem sokkal ezután következett a bank- és a távközlési adó, majd a reklámadó. Egyetlen következetes eleme van ezeknek az intézkedéseknek: az effektív adóztatás arányának növekedése a GDP-hez viszonyítva - összegzi a lépések következményit Surányi.

Az FT ezután összefoglalja a bankokra az évek során rápakolt terheket a különadótól a tranzakciós adón át a devizahitelek visszaszorításának rájuk hárított költségeiig. Kormánytisztviselők elismerik, hogy ezek a lépések ártottak a Magyarország iránti befektetői bizalomnak. Azzal védekeznek, hogy a közösségi és magánbefektetések Európa-szerte alacsony szintén állnak. Emellett azt ígérik, hogy a devizahiteleket ésszerű árfolyamon fogják átváltatni a pénzintézetekkel.

Az Orbanomics mellett szóló további hivatalos ért a 2014 első félévére jellemző gyors GDP-bővülés, továbbá az, hogy a költségvetési hiány évek óta nem lépi túl a GDP három százalékát.

Csodálatos Putyin

Ugyanakkor nem az internetadó keltette düh Orbán Viktor egyetlen gondja. Idegesítő lehet az is, hogy egymást érik az Orbanonics politikai oldalát érintő bírálatok. A rendszer egészét Bill Clinton volt amerikai elnök szeptemberben az autoritáriánus kapitalizmus egy formájának nevezte, majd októberben kiderült, hogy a washingtoni kormány korrupció vádja miatt megtagadta magyar kormánytisztviselők beutazását az Egyesült Államokba.

A kormány és az ellenzék ezúttal egyetért abban, hogy a korrupciós úgy csak ürügy ahhoz, hogy az USA megbüntesse Orbánt és belső körét illiberális reformjaiért és kormány egyes elemzők szerint oroszbarát külpolitikájáért. Egy szakértő arról beszélt az FT-nek, hogy soha nem látta olyan elszigeteltnek Magyarországot nyugati szövetségeseitől, mint most. A nyugati világ arra figyelmezteti Orbánt, hogy elfordítja országát a demokrácia liberális, szabadpiaci modelljétől.

A miniszterelnök csodálattal adózik Vlagymir Putyin ország államfőnek, annak, amit Putyin csinál. Azt hiszi, hogy a Nyugat korszakának leáldozott, ezért igyekszik kialakítani egy a nyugati társadalmi rendszerrel szemben alternatívát kínáló modellt. Ennek az új szisztémának az állam áll a középpontjában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2014.10.29 13:50

@ZalanIvan: A gond csak az továbbra is, hogy nincs alternatíva a szerencsétlen embereknek.

Ez a gond , nincs másik alternatíva!!A Fidesz olyan amilyen, a liberális baloldal egy rakás szerencsétlenség, a jobbik még nem elfogadott.
Ahogy mondod nincs alternatíva , midegy melyik orcád kapja a pofont egyformán fáj.
Mellesleg nem vezérem Orbán, mindig is a jobbikra szavaztam , de Vona sem vezérem.
Azért megkérdem , te komolyan veszed a választási ígéreteket??? Legalább ígérni tudjanak.
Mindenki egy bianko szavazatot ad le addig , míg a képviselők nem lesznek vissza hívhatok..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.10.29 11:44

@lauda: Ezzel azt akarja mondani, hogy utána azt csinálnak mindenkivel amit akarnak 4 évig? Maga egy bianco szavazatot adott le? Az tisztességes dolog maga szerint, hogy a választások előtt egy héttel még senki nem tudott mondjuk a netadóról? Az összest világgá kellene kergetni, aki hazudik a hatalom megszerzéséért, - tudja "hazudtunk reggel, délben, este - vagy annak érdekébe becsapja a választókat.
Az egész média másból sem állt ki a választások előtt, hogy "Magyarország jobban teljesít". Erre a választások utáni napokban azonnal az emberek nyakába öntenek egy jelentős adót, aminek a pontos bevételi összegét ők is szégyellik bevallani. Azzal próbálják indokolni, hogy kell a pénz a költségvetési rendvédelmi szervek béremelésére, majd jön egy másik , aki letagadja... A szlogen maga szerint hogy fér össze a szappanadóval, meg a netadóval, stb.?
Mi ez ha nem hazugság? Csak a magyarok egy része annyira birka, hogy csak akkor érti meg, ha valaki hazudik, ha a marha belemondja a zugmikrofonba kerek-perec. Összefüggéseiben képtelen gondolkodni. Bevallom jó volt látni tegnap este a kinyílt szeműeket. A gond csak az továbbra is, hogy nincs alternatíva a szerencsétlen embereknek. Na nem magának, magának itt van a vezér, aki csinálhat, és mondhat bármit egy rétegnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.10.29 10:55

@Mercury: Csak egy gondolat!!!
A választás a szavazó fülkékben dől el!!!Mindegy milyen törvényeket hoz bármelyik párt, a szavazók döntenek , amikor leadják a voksukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2014.10.29 10:05

@tever kneif: ..Még tovább csökkent a munkanéküliség...

Megint Orbáni rizsa:

Miből lenne több száz ezer ÚJ munkahely, amikor nincs új beruházás?
Hol van a belső fogyasztás növekedése, amit ezek az új munkások hoznának ? Csak a külföldön dolgozók küldik ide vmi pénz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2014.10.29 09:57

Még az sem igaz hogy unortodox.

Lehet, hogy ez gazdasági politikának nem nevezhető, de így működtek pl. a Latin Amerikai diktatúrák 1930 ? 1960 között - egy diktátor és egy pár tucatnyi család szabadon rabolta szét az országot. Oda is jutottak ahova ?

Orbánisztán is erre tart, az eredmények folyamatosan jönnek be .. az állam szerint minden szép és jó
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html