Új világgazdasági verseny jön létre, amely komoly lehetőséget tartogat az olyan országok számára, mint Magyarország, ahol a külpiaci teljesítmény alapvetően meghatározza a gazdaság teljesítményét - mondta el bejegyzésében Szijjártó Péter, aki külön kihangsúlyozta, hogy a világon Magyarország adja a 34. legnagyobb exportteljesítményt, miközben a lakosságszáma csak a 92. a világ rangsorain.

Ezért a kormány új programot hirdet a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségen keresztül magyar vállalatoknak, amelyben 23 milliárd forintot osztanak szét azon cégek között, akik már jelen vannak külföldi piacokon. A cél az, hogy gyártási tevékenységüket bővítsék külföldön, hogy exportteljesítményük még tovább növekedjen.

Augusztus 24-től lehet majd pályázni a támogatásra, de a regisztráció lehetősége már kedden megnyílik. Az egy vállalat által megszerezhető legnagyobb támogatás 3 milliárd forint.

A HEPA esetében nem újdonság, hogy külföldi gyártatást támogatnak. Tavaly novemberben támogatási pályázatot írtak ki belföldi gazdasági társaságok számára egy 2,85 milliárd forintos vissza nem térítendő keretre, hogy nyugat-balkáni beruházásokat, illetve a megújuló energia termelését szolgáló fejlesztéseket valósítsanak meg.

A most bejelentett program sem új keletű: már június végén megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely egy Nemzeti Exportvédelmi Programra különített el 25 milliárd forintot. Már ebben szerepelt az, hogy támogatják a magyar cégek külföldi tőkekihelyezését.