Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fővárosi Törvényszék szerint is az alaptörvénybe ütköző a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltását megvalósító törvény, ezért a bíróság is az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az SZFE-hallgatói emlékeztetnek rá, hogy 2020 októberében több mint 150 SZFE-polgár fordult az Alkotmánybírósághoz a modellváltó törvény megsemmisítését kérve, esetünkben azonban nem köti határidő az Alkotmánybíróságot - ellentétben a bírói kezdeményezéssel.

Az SZFE HÖK, jogi eszközökkel, elsőként az illegitim kuratórium által önkényesen létrehozott alapító okiratot és szervezeti és működési szabályzatot támadta, melyek megfosztották szenátusunkat lényegi jogköreitől. Keresetünkben arra kértük a bíróságot, forduljon az Alkotmánybírósághoz a júliusban elfogadott SZFE-törvény, valamint a felsőoktatási törvény 94.§ (6) bekezdése megsemmisítéséért, melyekre hivatkozva létrejött és eljárt a kuratórium

- írják a hallgatók.

A Fővárosi Törvényszék megvizsgálta at ügyünket, maga is alkotmányellenesnek tartja ezen törvényi rendelkezéseket, ezért - felfüggesztve saját eljárását - az Alkotmánybíróság előtt indítványozza, hogy a modellváltó törvényt és az Nftv. 94.§ (6) bekezdését semmisítse meg.

Amennyiben az Alkotmánybíróság eltörli az SZFE-törvényt, úgy az intézmény modellváltása semmissé válik - az Nftv. 94. § (6) bekezdésének eltörlésével pedig egyetlen modellváltó intézmény fenntartójának sem lenne lehetősége a szenátus jogainak korlátozására.

A hallgatók abban bíznak, hogy a Fővárosi Törvényszék példamutatóan alkotmányos lépése, akár a teljes magyarországi felsőoktatás autonómiája sérthetetlenségének visszaállításához vezethet.