Vicceset mondott Gulyás Gergely

Én örülök, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk - kommentálta az atv.hu szerint az egyetemi autonómiáért kiállók több ezres szombati demonstrációját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki ezzel valójában félremagyarázta a tényeket.
Domokos Erika, 2020. október 24. szombat, 17:19
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

"Ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyét illeti, mi jó érzéssel nézzük a történéseket. Sohasem gondoltuk volna azt ugyanis, hogy egy elég belterjes balliberális klikk, az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek. És ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre és hogy ne egy független - mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes - alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány. Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk" - így kommentálta az atv.hu szerint az SZFE hallgatói és az egyetemi autonómiáért kiállók több ezres demonstrációját Gulyás Gergely egy pódiumbeszélgetésen.

Nem jól értette

A miniszter valójában nem "jól értette", miért demonstráltak tegnap, vagy vicces kedvében volt, hisz az SZFE diákjai és tanárai 54 napja egyértelműen fogalmaznak: az SZFE fenntartására létrehozott alapítvány alapítói jogait gyakorló innovációs miniszterrel akarnak tárgyalni az egyetemük alaptörvényben rögzített autonómiájának megőrzése, illetve az innovációs miniszter által kinevezett kuratórium egyetemi autonómiát sértő - a szenátus jogköreit elvonó - intézkedésének visszavonása érdekében. (Az egyetem eddigi döntéshozó szerve, a szenátus a jövőben nem dönthet a működési szabályzatáról, nem szólhat bele az intézmény költségvetésébe, nem fogadhatja el az intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem nevezhet ki önállóan intézetvezetőket, osztályvezető tanárokat és nem indíthat osztályokat.)

A Fidesz-KDNP többségű parlament által pár hét alatt elfogatott 2020. évi LXXII. törvény hatalmazta fel a kormányt, hogy az állam nevében hozza létre az SZFE-t szeptembertől tulajdonló és fenntartó alapítványt, az alapítói jogok gyakorlója pedig az állam képviseletében 2021. december 31-ig a felsőoktatásért felelős miniszter, Palkovics László. Palkovics nevezte ki az egyetemet fenntartó új alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait, akik közé - bár kértek ajánlást az SZFE-től - egyetlen egy, az egyetem által javasolt személy sem került be, csak a jobboldalhoz köthető és kampányoló személyek és a Mol Nyrt. két vezető tisztségviselője. Az egyetem felügyelőbizottságába sem került be egy SZFE által ajánlott személy se. A kormány ingatlanokat és október 20-án hárommilliárd forint plusz forrást is adott az innovációs miniszter által megkötendő támogatási szerződéssel az SZFE-et fenntartó alapítványnak.

Gulyás Gergely nem hiszi - a szombati legalább tízezer fős demonstráció ellenére -, hogy ma az ország ötven legfontosabb ügyében benne van az SZFE ügye. Ez nemcsak valamilyen sajátos politikai szempontból nézve, hanem az emberek mindennapjait nézve is ez így van - állította Gulyás az atv.hu szerint.

Az SZFE-alapítvány kuratóriumának összetételével kapcsolatban az atv.hu szerint Gulyás Gergely "a művészet szabadságából" indult ki. Szerinte azt érdemes megnézni, hogy a kuratóriumban helyet kapott személyiségek mennyire köthetők a művészethez. Mint mondta, "szándékosan és helyesen törekedtek arra, hogy olyan személyek is legyenek bennük, akik az élet más területén sikeresek" - írta az atv.hu.

A kormány ment, de maradt

A miniszter szerint a kormány részéről "a politikai munka" véget ért azzal, hogy azt mondják: a felsőoktatás valóban ne az állami kebelen belül folyjon. A Színház- és Filmművészeti Egyetemet, a korábbi főiskolát kívülről nézve "egy korábban még a balliberálisok által is sokat bírált, viszonylag belterjes társaság uralta" - véli Gulyás Gergely.

"Tehát a Színház- és Filmművészeti Egyetem számára is szerintem jobb fenntartási modell az alapítványi modell"-  mondta Gulyás. "A kuratórium sokszor elmondta, áll a tanárok rendelkezésére és szívesen tárgyal velük, áll az eddigi vezetés rendelkezésére. Én annál nagyobb kompromisszumkészséget nem tudok elképzelni" - jelentette ki a miniszter az atv.hu szerint.

Ezt azt jelenti, hogy a miniszter szerint a szenátus jogkörének korlátozása után kellett volna az SZFE ezért lemondott vezetésének és tanárainak tárgyalnia a kuratóriummal. (Valójában a kormány még nem vonult ki az SZFE fenntartásából, hisz az innovációs miniszter jelöli ki a kuratórium tagjait és az alapítói jogok is nála vannak 2021 végéig. A kormány juttatta az ingatlan- és pénzbeli vagyont az alapítványnak, és a későbbiekben az államilag támogatott képzésekkel is bele tud szólni az egyetem működtetésébe.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.10.25 17:48

@Fricibacsi3:
Megismétlem : senkinek nem lőtték ki a szemét, egyszerű sajnálatos baleset volt.
De Kásler elvtárs és halottlátó jó pár embert megölt akiket hazaküldtek a kórházból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.10.25 17:31

azt hisz a "miniszter" , hogy a hazudozásra tett esküt, nem a közszolgálatra, amit lát, abból is hazugságot formál, köpönyegforgató páva vajdája hü szolgája
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.25 15:54

Úgy látom a tünciknek nem jött össze a forradalom. A francba, most élhetünk tovább a diktatúrában. Apropó diktatúra: jó, hogy szóltak, észre se vettem bakker, hogy diktatúrában élünk. Miről maradtam volna le :-))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.10.25 09:35

@Fricibacsi3: Mit akarsz bizonygatni avval a köpönyegforgató HÍR TV-vel Tata? Pont olyan hazudozó,mint a KISZ-titkár csuhásellenes cigányvajdád:))
Ha-ha-ha:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.10.25 08:02

@dakujeme:
https://www.youtube.com/watch?v=xSeGaGXfEX0

0:46 Nagy Lászlónak lőtték ki a szemét Gyurcsány azononsító nélküli rendőrterroristái

https://index.hu/belfold/2011/10/23/a_gumilovedek_helye/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html