SZFE átalakítása: Vidnyánszky is megszólalt

Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni - ezt mondta az M5 Híradónak Vidnyánszky Attila az MTI szerint azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és a szenátus is lemond szeptember elsejei hatállyal a tisztségről.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 31. hétfő, 23:28
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Színház főigazgatóját a közelmúltban nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptember 1-től fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Vidnyánszky Attila azt mondta az M5 Híradónak, hogy amint megkapják a hivatalos dokumentumokat, a testület dönt az új vezetőség felállításáról.

"Én attól félek, hogy ezt a döntést ők már jóval korábban meghozták" - mondta Vidnyánszky Attila. Úgy vélte hogy szerinte ehhez főként az intézmény szervezeti és működési szabályzatával (szmsz) kapcsolatos viták vezettek.

Az egyetem által összeállított szmsz az a változatlanságról szól, a bebetonozásáról annak, ami van. Mi egy olyan szmsz-t raktunk össze és jeleztük, hogy ez fog működni, e mentén fogunk létezni 1-jétől, amely biztosította volna azt és biztosítja, hogy elinduljanak azok a változások, amelyeket szükségesnek tartunk. Ilyen változások például egy új campus létrehozása, valamint az, hogy nemzetközivé váljon az oktatás a színművészeti egyetemen - tette hozzá Vidnyánszky Attila.

Az egyetem vezetői arról beszéltek hétfőn, hogy a párbeszédnélküliség miatt kényszerültek a lemondásra. Vidnyánszky Attila azonban azt mondta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium augusztus 27-re összehívott egy találkozót, amelyen az egyetem részéről nem jelent meg egyetlen képviselő sem.

"Egy nagyon jó alkalom lett volna ahhoz, hogy találkozzunk, megbeszéljük, végiggondoljuk azt, hogy melyek a következő napok, hetek, hónapok teendői. Nem jöttek el. Sem az egyetem vezetése nem jelent meg, sem a diákönkormányzat vezetése" - jelentette ki.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója hozzátette: a következő napokban döntenek az új vezetőségről, hogy az egyetem a továbbiakban is biztonságosan tudjon működni.

A hallgatók véleménye nem valami rózsás
A 444.hu azt írja, hogy a Hallgatói Önkormányzat közzétett egy általuk végzett felmérést, melyben a 353 nappalis hallgatóból 210 válaszolt az online kérdőívre. Ennek eredménye elég egyértelműen mutatja a diákok véleményét:
- önmagában a magánegyetemmé válásról megoszlanak a vélemények, azt csak 40 százalék utasítja el alapból, azt viszont, ahogy ez megtörtént, már 100 százalék;
- abban is minden egyes válaszadó egyetért, hogy a kormány által a kuratórium kezébe adott egyetem átalakításának vannak elhallgatott céljai, és hogy Vidnyánszkyék bele fognak szólni az oktatásba;
- a hallgatók 3 százaléka gondolja úgy, hogy akár jó hatással is lehet a képzésükre az átalakítás, a többiek elutasítják a külső beleszólást;
- majdnem 70 százalék ért egyet azzal, hogy "a modellváltás valós célja az intézmény hosszú távú, ideológiai és politikai elfoglalása".

HOZZÁSZÓLÁSOK