Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE). Szeptember 1-jétől, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott. Döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni - olvasható a Kossuth-díjas rendező, a Katona József Színház volt igazgatójának közleményében, ami a Színház Online-on jelent meg. (Lemondott oktatói megbízásáról Gáspár Máté is, aki az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője volt.)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken 17 óra után jelentetett meg az MTI-ben közleményt arról, hogy "hat egyetem augusztus elsejével, míg a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejével vált működési modellt". Ebből derült ki, hogy a felsőoktatásért felelős miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ki is jelölte az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait.

Gyorsított tempó szeptemberig

A döntést olyan váratlanul és az egyetemmel nem egyeztetve hozta meg a miniszter, mint ahogy az SZFE alapítványi tulajdonba adásáról szóló törvényt május végén benyújtotta a parlamentnek, majd fogadta azt el július elején a Fidesz-KDNP-többségű országgyűlés.

A törvény szerint az egyetem fenntartója a magyar állam helyett a Színház- és Filmművészetért Alapítvány lett. Az alapítvány alapítói jogait a kormányt képviselő innovációs miniszter gyakorolja, és a miniszter jelöli ki az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait.

Az ITM közleménye szerint az alapítvány kuratóriumának elnöke Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója lett. Vidnyánszky július elején azt nyilatkozta a Népszavának, hogy szerinte "nyitni kellene az intézményben (SZFE), és többféle értékrendre lenne szükség". A főigazgató szerint a szakmában a Nemzeti Színházhoz, vagy "ehhez az oldalhoz elköteleződni még ma is kockázattal jár".

A kuratórium tagjai között van a Fidesznek nyíltan kampányoló Rátóti Zoltán színész, rendező is. (Rátóti a kaposvári színház igazgatója volt - 2010 és 2016 között -, amikor Vidnyánszkyt a kaposvári színészképzés vezetőjévé nevezték ki, majd a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese és oktatója lett - doktori fokozat nélkül). A kuratórium tagja még Bacsa György, a Mol-csoport stratégiai ügyvezető igazgatója (aki sajtóinformáció szerint Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató rokona), Világi Oszkár, a Mol igazgatósági tagja, az olajtársaság szlovákiai vállalata, a Slovnaft igazgatósági elnöke, továbbá Lajos Tamás operatőr-producer (a 444.hu értesülése szerint az ő felesége Altorjai Anita, Áder János köztársasági elnök sajtófőnöke).

Miniszterelnöki Sajtóiroda, Botár Gergely

Kit érdekel, mit javasolt az egyetem?

A sajtóból ismertük meg a leendő fenntartónkat - a Színház- és Filmművészetért Alapítványt - irányító kurátorok névsorát - írta szombati közleményében az SZFE szenátusa.

"A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számottevő felsőoktatási tapasztalata. Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása" - olvasható az egyetemet vezető szenátusnak az SZFE honlapján közzétett közleményében.

Így lesz korszerű, magas színvonalú a képzés

Az ITM pénteki közleménye szerint "a korszerű, magas szintű képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeressé váljanak a filmiparban, színházi világban".

Az SZFE magánegyetemmé alakítása ellen a diákjai korábban demonstrációt szerveztek, az egyetem függetlensége mellett művészek is nyíltan kiálltak.

A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság az SZFE-nek címzett nyílt levélben állt ki a Színművészeti kormányzati átalakítása mellett. A társaság szerint az SZFE vezetői és diákjai "küzdelmének" politikai motivációi vannak. "Az SZFE oktatási munkájának minőségét a szakma jelentős többsége régóta alacsony színvonalúnak tartja. Az SZFE tudományos munkája csak egy partikuláris értéktartományban elemezhető, és ezt az értéktartományt sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi" - véli a Teátrumi Társaság, amely szerint mindez elengedhetetlenné teszi, hogy a hazai színházi és filmes felsőfokú képzésben változások történjenek, a felsőoktatási autonómia messzemenő figyelembevételével. (Az autonómia szerintük úgy fog megvalósulni, hogy "a közvetlen állami irányítás helyett egy szakmai alapon szerveződő alapítvány látja majd el a fenntartói feladatokat".)

Zsámbéki Gábor rendező a közleményében egy video linkjét mellékelte, amelyben növendékei Thuküdidész görög történetíró A peloponnészoszi háború című írásából adnak elő részletet, a méloszi dialógust. "E dialógus a jelentéktelen Mélosz szigetének polgárai, és az ő leigázásukra törő nagyhatalom Athén párbeszédét tartalmazza, és egyben rávilágít a hatalmi politika cinizmusára is" - olvasható a történetíróról és művéről szóló Wikipedia szócikkben.