Váratlanul lépett a kormány, mi lesz ebből?

Egyetlen egy, a Színház- és Filmművészeti Egyetem által javasolt kurátort nem nevezett ki, sem a kurátorok kiválasztására javasolt szempontrendszert nem vett figyelembe Palkovics László miniszter, amikor - egy péntek délután kiadott közlemény szerint - kinevezte az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjait. Abban jobboldali rendező és színész, valamint a Mol olajvállalt két vezető tisztségviselője is helyet kapott. Zsámbéki Gábor rendező, aki negyven éve tanított a Színművészetin, tiltakozásul távozik az egyetemről.
Domokos Erika, 2020. augusztus 2. vasárnap, 19:01
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE). Szeptember 1-jétől, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott. Döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni - olvasható a Kossuth-díjas rendező, a Katona József Színház volt igazgatójának közleményében, ami a Színház Online-on jelent meg. (Lemondott oktatói megbízásáról Gáspár Máté is, aki az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője volt.)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken 17 óra után jelentetett meg az MTI-ben közleményt arról, hogy "hat egyetem augusztus elsejével, míg a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejével vált működési modellt". Ebből derült ki, hogy a felsőoktatásért felelős miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ki is jelölte az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait.

Gyorsított tempó szeptemberig

A döntést olyan váratlanul és az egyetemmel nem egyeztetve hozta meg a miniszter, mint ahogy az SZFE alapítványi tulajdonba adásáról szóló törvényt május végén benyújtotta a parlamentnek, majd fogadta azt el július elején a Fidesz-KDNP-többségű országgyűlés.

A törvény szerint az egyetem fenntartója a magyar állam helyett a Színház- és Filmművészetért Alapítvány lett. Az alapítvány alapítói jogait a kormányt képviselő innovációs miniszter gyakorolja, és a miniszter jelöli ki az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait.

Az ITM közleménye szerint az alapítvány kuratóriumának elnöke Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója lett. Vidnyánszky július elején azt nyilatkozta a Népszavának, hogy szerinte "nyitni kellene az intézményben (SZFE), és többféle értékrendre lenne szükség". A főigazgató szerint a szakmában a Nemzeti Színházhoz, vagy "ehhez az oldalhoz elköteleződni még ma is kockázattal jár".

A kuratórium tagjai között van a Fidesznek nyíltan kampányoló Rátóti Zoltán színész, rendező is. (Rátóti a kaposvári színház igazgatója volt - 2010 és 2016 között -, amikor Vidnyánszkyt a kaposvári színészképzés vezetőjévé nevezték ki, majd a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese és oktatója lett - doktori fokozat nélkül). A kuratórium tagja még Bacsa György, a Mol-csoport stratégiai ügyvezető igazgatója (aki sajtóinformáció szerint Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató rokona), Világi Oszkár, a Mol igazgatósági tagja, az olajtársaság szlovákiai vállalata, a Slovnaft igazgatósági elnöke, továbbá Lajos Tamás operatőr-producer (a 444.hu értesülése szerint az ő felesége Altorjai Anita, Áder János köztársasági elnök sajtófőnöke).

Miniszterelnöki Sajtóiroda, Botár Gergely

Kit érdekel, mit javasolt az egyetem?

A sajtóból ismertük meg a leendő fenntartónkat - a Színház- és Filmművészetért Alapítványt - irányító kurátorok névsorát - írta szombati közleményében az SZFE szenátusa.

"A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számottevő felsőoktatási tapasztalata. Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása" - olvasható az egyetemet vezető szenátusnak az SZFE honlapján közzétett közleményében.

Így lesz korszerű, magas színvonalú a képzés

Az ITM pénteki közleménye szerint "a korszerű, magas szintű képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeressé váljanak a filmiparban, színházi világban".

Az SZFE magánegyetemmé alakítása ellen a diákjai korábban demonstrációt szerveztek, az egyetem függetlensége mellett művészek is nyíltan kiálltak.

A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság az SZFE-nek címzett nyílt levélben állt ki a Színművészeti kormányzati átalakítása mellett. A társaság szerint az SZFE vezetői és diákjai "küzdelmének" politikai motivációi vannak. "Az SZFE oktatási munkájának minőségét a szakma jelentős többsége régóta alacsony színvonalúnak tartja. Az SZFE tudományos munkája csak egy partikuláris értéktartományban elemezhető, és ezt az értéktartományt sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi" - véli a Teátrumi Társaság, amely szerint mindez elengedhetetlenné teszi, hogy a hazai színházi és filmes felsőfokú képzésben változások történjenek, a felsőoktatási autonómia messzemenő figyelembevételével. (Az autonómia szerintük úgy fog megvalósulni, hogy "a közvetlen állami irányítás helyett egy szakmai alapon szerveződő alapítvány látja majd el a fenntartói feladatokat".)

Zsámbéki Gábor rendező a közleményében egy video linkjét mellékelte, amelyben növendékei Thuküdidész görög történetíró A peloponnészoszi háború című írásából adnak elő részletet, a méloszi dialógust. "E dialógus a jelentéktelen Mélosz szigetének polgárai, és az ő leigázásukra törő nagyhatalom Athén párbeszédét tartalmazza, és egyben rávilágít a hatalmi politika cinizmusára is" - olvasható a történetíróról és művéről szóló Wikipedia szócikkben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OV, 2020.08.03 20:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.08.03 20:36

Kedves Vidnyánszky!
Nem értem mit ért azon, hogy "többféle értékrendre lenne szükség"?
1.Jómagam úgy gondolom, hogy Ön ERDÉLYBŐL Magyarországra származott-és ott egzisztenciát elérő bevándorlóként CSÍNJÁN KÉNE BÁNNIA ezzel a nagy értékrendiséggel!
Ugyanis: de érdekes: amikor Ön ide átjött nem kérte számon az ÉRTÉKRENDET?
Ha Önnek nem fele meg az ÉRTÉKREND vissza lehet menni ERDÉLYBE, oitt is van színház, és ott lehet értékrendet átalakítani!
Úgy gondolom, MINIMUM annyi kedves Vidnyánszky, hogy FEJET HAJT AZON ÉRTÉKREND-nek, aki Önt ide beengedte, hagyta, hogy letelepedjen, és egzisztenciát alakítson ki!
Világos! Nem Önnek kell itt értékrendet kialakítani!
2. MILYEN ALAPON, HOGY ENGEDI MEG MAGÁNAK azt, hogy bírálni MERJE érti MERJE azon Egyetemet-előtte Főiskolát, ahol olyan igazgatók voltak és tanítottak: mint Nádasdy Kálmán, Marton Endre, itt tanított Sulyok Mária (beszéd) itt tanított drága Montágh Imre tanár úr, itt tanított Horvai István Ungvári Tamás és sorolhatnánk!
3. Hogy jön Ön ahhoz, hogy megkérdőjelezze-egyáltalán MERJE érti MERJE az itt végző színészek ÉRTÉKRENDJÉT!
4. Hogy MER ezek után Ön elmenni majd drága Törőcsik mari temetésére(reméljük még sokáig él a művésznő)
5. Ön szemen köpi az itt tanuló ma már a NEMZET érti, NEMZETI Színészeket: Almási Évától Haumann Péterig...de a már a mennyei színpadon lévőket is: Bessenyeitől, Kállai Feri bácsiig, Psota Irénig stb...
6. Majd megint jön a sematizmus kora: amikor szotyit köpködő, sujtásos magyar gúnyát magára öltő mélymagyar foci szeretők lesznek az igazi minták a közönség számára: lásd Vidnyánszky számára is a szotyit köpködő Orbán állat a minta!
És ez meri magát ERDÉLYINEK nevezni!
lesülne kedves Vidnyánszky a pofámról a bőr...ha van Önnek egyáltalán!
Nem semmi csávó az már szent igaz!
De tiszta szívemből kívánom: hogy minden Fidesz szavazó úgy menjen színházba ezentúl, hogy a KONZERVATÍV előadás közbe ráköpik a szotyit: mert úgy néz ki ez az igazi ÉRTÉK színjátszás ma Il-libersalizmusunkban!
van mire büszkének lenni e egy Orbán hívőnek: tapsot-vastapsot érdemelnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v007zsolt, 2020.08.03 19:49

Az elmúlt 30 évben szép lassan a bolsevikok innen is kiszorultak, a mi Viktorunknak ez nem tetszett, ezért a kuratórium nevében itt is vissza hozza nekünk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.03 18:00

@toferi41@freemail.hu:
Nehéz jó kádereket találni, mert minden jóérzésű ember számára gyomorforgató amit ezek művelnek.
Ezt a pár embert meg már megvették kilóra. Nekik már nem számít, hogy a pénzért újabb szívességet kell tenni ennek a kiépített mocskos rendszernek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.08.03 14:30

@DrNemoda: Korábban, még az" átkos rendszerben" is azt gondoltam, hogy azok a kiemelkedően "jól dolgozó" emberek akiknek öt,hat megbízatásuk, állásuk volt azok egyik megbízásukat sem teljesítették normálisan, mindig mással végeztették el a munkájuk java részét, csak hát helyzetüknél fogva nekik jutott a jutalom, a kitüntetés az elvégzett munkáért.Úgy látom, hogy ebben az elmúlt 40-50 évhez képest semmiféle változás nincs, ma is úgy van ez mint régen!Változott valamiben is a világ, haladtunk egyáltalán előre?Képtelenségnek tartom azt a felfogást, hogy az összes állást, megbízást egy-két embernek kell megkapni, és nem találnak legalább egyet akit új megbízással lehetne ellátni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html