Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vasárnap is folytatódott az SZFE melletti kiállás, délután az egyetem épületétől az Országházig érő élőlánccal tiltakoztak az egyetemi autonómia megszüntetése miatt.

A tiltakozók az egyetem épületétől kezdődően kézről kézre adogatva juttatták el az egyetem chartáját az Országházig- tudósított a rendezvényről a 444.hu. Az SZFE-charta szövege többek közt utal a hazai felsőoktatás eddigi szabályozása során is alapul vett Magna Charta Universitatum négy alapelvére, köztük arra is, hogy "az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie".

Upor László rektorhelyettes a vasárnap délutáni demonstrációján bejelentette, hogy egy héttel elhalasztják a tanév megkezdését, a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítják.

A diákok felszólaló képviselője megerősítette, hogy fenntartják a tiltakozásukat mindaddig, amíg a kuratórium és Vidnyánszky Attila nem mondanak le. "Amíg nem teljesülnek a követelések a tanév nem indulhat el."

A szenátus által írt Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal - írta az MTI Az SZFE Vas utcai épületétől indult élőlánc érintette a Szentkirályi utcát, az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Egyetem Fővám téri épületét, valamint a Magyar Tudományos Akadémia székházát is a lezárt pesti alsó rakparton. Az élőlánc tagjai ugyanolyan piros-fehér, építkezéseken és lezárásoknál használatos műanyagszalaggal a kezükben álltak, amilyen az SZFE épületén is van.

Az SZFE szenátusának jogkörét elvonták, a vagyonkezelői és fenntartói jogok egy újonnan létrehozott alapítványhoz kerültek, aminek élén az innovációs miniszter által kinevezett kuratórium áll, Vidnyánszky Attila elnökletével. Az átalakításról júliusban fogadott el törvényt a kormánypárti többségű parlament, a fenntartóváltás már szeptembertől hatályos. A kuratóriumba és az egyetemi felügyelőbizottságba egy olyan személy sem került be, akit az SZFE ajánlott.

Az alapítvány nem ért egyet a halasztással

Az SZFE kuratóriumát nem értesítette Upor László, az SZFE rektorhelyettese arról, hogy elhalasztja az egyetemen a tanév megkezdését és meghosszabbítja a beiratkozás határidejét - tájékoztatta az alapítvány vasárnap az MTI-t. "A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról" - írta a kuratórium.

"Ismételten, sokadszor megerősítjük, hogy az SZFE minden tanára folytathatja a munkáját, vezetheti az osztályát, a kuratórium semmilyen módon nem tud, nem akar és nem is fog beleszólni egyetlen oktató munkájának tartalmába sem. Arra kérjük az SZFE hallgatóit, hogy készüljenek az oktatás megkezdésére és - miközben a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartjuk jogaikat a demonstrációra, a véleményük kinyilatkoztatására - vigyázzanak egymásra és tartsák be az egészségügyi szabályokat!" - idézte a kuratórium közleményét az MTI.

Az intézmény átalakítása elleni tiltakozásul a hallgatók hétfőn éjjel elfoglalták az egyetemet, az intézmény vezetése pedig szeptember elsejei hatállyal lemondott, szeptember végéig azonban ellátják feladataikat.

Gulyás: nyugodtan tüntethetnek

Nyugodtan tüntethetnek az egyetemisták, senki nem fogja kilőni a szemüket, mert nem Gyurcsány Ferenc van hatalmon - mondta Gulyás Gergely a Hír TV-ben. A miniszter szerint a Vidnyánszky-kuratórium előbb-utóbb valahol biztosítani fogja az oktatást a tanulni akaróknak - írta az atv.hu.