Egy héttel csúszik a tanévkezdés a Színművészetin

A hallgatók egy hete tartó tüntetése mellett vasárnap délután élőlánccal tiltakoztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartóváltása és önállóságának megszüntetése ellen. Upor László rektorhelyettes bejelentette, hogy a hallgatókkal egyeztetve úgy döntöttek, egy héttel elhalasztják a tanévkezdést. Az egyetemet szeptembertől fenntartó alapítvány nem ért egyet a halasztással.
Domokos Erika, 2020. szeptember 6. vasárnap, 17:59
Fotó: MTI Fotó / Mónus Márton

Vasárnap is folytatódott az SZFE melletti kiállás, délután az egyetem épületétől az Országházig érő élőlánccal tiltakoztak az egyetemi autonómia megszüntetése miatt.

A tiltakozók az egyetem épületétől kezdődően kézről kézre adogatva juttatták el az egyetem chartáját az Országházig- tudósított a rendezvényről a 444.hu. Az SZFE-charta szövege többek közt utal a hazai felsőoktatás eddigi szabályozása során is alapul vett Magna Charta Universitatum négy alapelvére, köztük arra is, hogy "az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie".

Upor László rektorhelyettes a vasárnap délutáni demonstrációján bejelentette, hogy egy héttel elhalasztják a tanév megkezdését, a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítják.

A diákok felszólaló képviselője megerősítette, hogy fenntartják a tiltakozásukat mindaddig, amíg a kuratórium és Vidnyánszky Attila nem mondanak le. "Amíg nem teljesülnek a követelések a tanév nem indulhat el."

A szenátus által írt Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal - írta az MTI Az SZFE Vas utcai épületétől indult élőlánc érintette a Szentkirályi utcát, az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Egyetem Fővám téri épületét, valamint a Magyar Tudományos Akadémia székházát is a lezárt pesti alsó rakparton. Az élőlánc tagjai ugyanolyan piros-fehér, építkezéseken és lezárásoknál használatos műanyagszalaggal a kezükben álltak, amilyen az SZFE épületén is van.

Az SZFE szenátusának jogkörét elvonták, a vagyonkezelői és fenntartói jogok egy újonnan létrehozott alapítványhoz kerültek, aminek élén az innovációs miniszter által kinevezett kuratórium áll, Vidnyánszky Attila elnökletével. Az átalakításról júliusban fogadott el törvényt a kormánypárti többségű parlament, a fenntartóváltás már szeptembertől hatályos. A kuratóriumba és az egyetemi felügyelőbizottságba egy olyan személy sem került be, akit az SZFE ajánlott.

Az alapítvány nem ért egyet a halasztással

Az SZFE kuratóriumát nem értesítette Upor László, az SZFE rektorhelyettese arról, hogy elhalasztja az egyetemen a tanév megkezdését és meghosszabbítja a beiratkozás határidejét - tájékoztatta az alapítvány vasárnap az MTI-t. "A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról" - írta a kuratórium.

"Ismételten, sokadszor megerősítjük, hogy az SZFE minden tanára folytathatja a munkáját, vezetheti az osztályát, a kuratórium semmilyen módon nem tud, nem akar és nem is fog beleszólni egyetlen oktató munkájának tartalmába sem. Arra kérjük az SZFE hallgatóit, hogy készüljenek az oktatás megkezdésére és - miközben a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartjuk jogaikat a demonstrációra, a véleményük kinyilatkoztatására - vigyázzanak egymásra és tartsák be az egészségügyi szabályokat!" - idézte a kuratórium közleményét az MTI.

Az intézmény átalakítása elleni tiltakozásul a hallgatók hétfőn éjjel elfoglalták az egyetemet, az intézmény vezetése pedig szeptember elsejei hatállyal lemondott, szeptember végéig azonban ellátják feladataikat.

Gulyás: nyugodtan tüntethetnek
Nyugodtan tüntethetnek az egyetemisták, senki nem fogja kilőni a szemüket, mert nem Gyurcsány Ferenc van hatalmon - mondta Gulyás Gergely a Hír TV-ben. A miniszter szerint a Vidnyánszky-kuratórium előbb-utóbb valahol biztosítani fogja az oktatást a tanulni akaróknak - írta az atv.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

abbe, 2020.09.08 14:38

@krix10: " Nem teljesen mindegy minek a nevében ölnek?"

Ebből az egy mondatból is tisztán látszik a magas erkölcsi fölényetek....

Egyáltalán nem mindegy, hogy minek a nevében ölnek.
Ugyanis állandóan a keresztény értékekről, a magasabb erkölcsi nívóról dumálnak az elvbarátaid.

Ennek fényében hogyan látod azt, mikor az egyház magas rangúnak mondott egyede megáldja a fegyvereket, hogy jobban öljenek?
Sokszor mondtam már ócska kis farizeusok vagytok ti orbanisták.

A valódi kereszténydemokráciához semmi közötök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.09.08 08:59

@abbe:
"A vallásoknál nagyobb kárt még senki sem okozott az emberiségnek...."

A libsiken kívül...

"a vallási tébolyban szenvedőkkel ellentétben, még nem öltek embereket Isten nevében!"

Ja-ja, ők mind szentek!
:D
Nem teljesen mindegy minek a nevében ölnek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.09.08 08:07

@Fricibacsi3:
"Imádom amikor vergődsz."
Itt csak te vergődsz hogy bebizonyítsd: nálad ritkábban mond nagyobb marhaságot bárki itt a fórumon.
Mondhatnám, hogy már-már művészi szintre emelted a marhaság megnyilvánulását. :)
A szórakoztató iparban igazi kincs lennél aranyköpéseiddel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

abbe, 2020.09.08 07:42

@krix10: Csak a megszokott szinteden vagy logikátlan.

A vallást és a hitet nem lehet , nem volna szabad iskolában tanítani.
Bőven lenne helyette más tananyag.
( tudod a győri tarajos is a bencésekhez járt, aztán mégis fennhéjázó, hazug ember lett belőle...)
A köreitekben a vallás lett az a tényező, melyben megnyugodva veszitek tudomásul, hogy semmi értelmes dologra nem vittétek az életben.

Aki akart pl. hittant tanulni, még a Rákosi érában is megtehette,
Akkor az kiállás volt a hit mellett! Most, hogy kvázi kötelező, már csak a szólamok szintjén működik a dolog.

A keresztény üldözésnek vannak történelmi előzményei!
Tán nem kellett volna - "ez az Isten akarata" - jelszóval háborúkat indítani.

A vallásoknál nagyobb kárt még senki sem okozott az emberiségnek....

Miattam nyugodtan lehetsz vallásos, csak ne akard kötelezővé tenni.

Tudod az ateistáknak van egy vitathatatlan előnye : a vallási tébolyban szenvedőkkel ellentétben, még nem öltek embereket Isten nevében!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.09.07 18:57

@abbe:
"A TI kereszténységetek messze van a valódi krisztusi tanítástól."

Tudod, az a szép bennetek libsikben, hogy felhorkantok ha valaki az iskolában meg meri említeni, hogy vallást kéne TANÍTANI, aztán nem telik el 5 perc és már az a baj, hogy messze állunk "a valódi krisztusi tanítástól"!
Érted ugye?
:D

A vallást "a valódi krisztusi tanítást" oktatni kell, mert aztán az lesz a következménye, ami miatt felháborodsz!
A ZEMBER NEM LESZ MAGÁTÓL a krisztusi tanítások követője...
Érted ugye?
:D

Talán fel kéne hagynotok a keresztények üldözésével, megalázásával (a jó bolsiknál ez alapkövetelmény) és hozzá kéne járulnotok, hogy az iskolában tanítani lehessen.
ÉS UTÁNA már jogosan hőböröghettek ha valaki nem megfelelően viselkedik, addig shut up!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html