A Sziget adhatja a receptet a zeneipar megmentésére

Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője öt pontos javaslattervet tett közre, amivel a fenntartott koncertkorlátozások mellett is életben maradhat a hazai zeneipar.
Rácz Gergő, 2020. július 31. péntek, 14:25
Fotó: Napi.hu

Kádár a Facebook-oldalán tette közzé, milyen javaslatokat fogalmazott meg a korábban a zeneipar támogatására, amit a Világgazdaság idézett.

- A kormány nem változtat a hatályon lévő szabályokon, ez kockázatos lenne. Ez azt is jelenti, hogy a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat fenntartják" - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A döntés értelmében az augusztus 15. utáni fesztiválokat és nagy koncerteket törölni kell, ami a korábbinál is nehezebb helyzetbe hozza a zenészeket és a szervezőket.

A kormány egy segélycsomagról is döntött: a nehéz helyzetbe került zenészszakmát 5,3 milliárdos támogatási programmal segíti.

Kádár javaslatai:

  • Tavasszal a Magyar Fesztivál Szövetség kérésére megpróbáltam 5 pontban összefoglalni, hogy mi lenne az, amivel egy elmaradó szezon esetén segíteni lehetne ezt a szakmát, amivel a bizonyosan bekövetkező lelki összeomlás mellett legalább anyagilag életben lehet tartani a ‘zeneipart'. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez az iparág nem csak a nemzeti kultúra egyik legfontosabb alappillére, hordozója, fejlesztője, de a gazdasági hozzáadott értéke is kiemelkedő - idézi Kádár Tamás, a Sziget főszervezőjének Facebook bejegyzését a Világgazdaság.
  • Minimum 90 napos fix határidejű moratórium az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényekre. Egy folyamatosan meghosszabbítható, de mindig minimum 90 napra ‘előre gondolkodó' véghatáridő lehetővé tenné a valamennyire tervezhető működést az élőzenés rendezvények szervezői és közreműködői számára. Egy egyszerű rendezvénytartási engedély hivatali átfutási ideje is minimum 30 nap a hatóságoknál, kéthetes vagy nyitott határidőkkel egyszerűen lehetetlen dolgozni, nem csupán előre tervezni, de ‘szervezetten' lemondani sem lehet a jelenlegi helyzetben.
  • Utalvány (voucher) rendszer bevezetése a pénzbeli visszatérítések helyett. Számos európai ország mintájára olyan utalványos rendszer bevezetése, ami lehetővé teszi a szervezőknek egy későbbi időpontban (a jövő szezonban) is beváltható, a vendég számára is pénzügyi garanciát nyújtó (adott esetben akár állami garanciával működő) utalvány kibocsátását az azonnali pénzbeli visszatérítések helyett. Ez túlélési lehetőséget biztosít a szervezőknek (de facto csődhelyzeteket kerül el), és egyben garancia a vendégnek is.
  • Az elmaradó koncertek, fesztiválok szervezői és közreműködői számára a működési költségek kompenzálása 50 százalék erejéig. Ahhoz, hogy az iparág ne omoljon össze, és a jövőben újra minőségi rendezvényeket szervezhessen, többmilliárdos adóbevételeket generáljon, valamint tízezres nagyságrendben teremtsen munkahelyeket, százezer-számra vonzzon turistákat, az idei évben áthidaló működési segítségre van szüksége. Az eddigi kormányzati intézkedések a zeneipar számára sajnos nem jelentenek valós segítséget, a munkahelyeket is csak ideig-óráig tudjuk megvédeni.
  • A 2020-ra már költségvetett és/vagy elbírált EMMI/NKA/MTÜ és egyéb kulturális és turisztikai támogatások folyósítás. Lehetővé kellene tenni a már elbírált támogatások folyósítását oly módon, hogy a felhasználási kritériumokat a helyzethez igazítva többek között a 2021. évi fesztiválok előkészítésével kapcsolatban felmerülő kiadásokra is ki lehessen terjeszteni.
  • A koncert- és fesztiváljegyek, valamint a fesztivál-szállások áfa kulcsának 5 százalékra csökkentése (kulturális áfa). A nemzetközi versenyben a jelenlegi 27 százalékos koncert, illetve 18 százalékos fesztivál áfa-kulcs komoly versenyhátrányt jelent. Ahhoz, hogy ágazat kilábaljon a 2020-as válságból, szükség lesz mind a versenyképesség növelésére, mind a fogyasztói árak kordában tartására. Emellett a csökkentett belépőjegy-áfa minden szereplő (fellépő, közreműködő, dolgozó, vendég) számára egységesen előnyös, az állam pedig bár áfa ágon kisebb bevételt realizál, de a piac fennmaradását és fejlődését biztosítja, amivel már rövid távon (2-3 éven belül) összességében profitálni fog ebből a ‘befektetéséből."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.08.01 10:23

Haggyuk már ezt a celebmentést. Aki nem tudott tartalékolni, megérdemli, menjen gyárba dolgozni, van rá kereslet.
Egyébként megint tudnak koncertet virítani az Apostol megtartja az 50. jubileumi koncertjét. Mégis lehet?
De nézzük az Omega kamu rinyálását:
Benkó mindig bemutatja a Hattyú halálát, saját verzióban:
1., Barátai és zenésztársai aggódnak Benkő Lászlóért, mert napok óta nem érik el, állítólag még zenekarvezetőjének, Kóbor Jánosnak sem veszi fel a telefont.
http://www.borsonline.hu/celeb/igy-nez-ki-a-kezelesek-utan-benko-laszlo-foto/137423
2.,Bőrrákja miatt összetört lelkileg Benkő László
https://ripost.hu/sztar/sztardzsusz/borrakja-miatt-osszetort-lelkileg-benko-laszlo-2276313/
3., Majdnem megfulladt a születésnapján az Omega legendás billentyűse
2020.06.13. 08:58 https://www.origo.hu/kultura/20200613-majdnem-megfulladt-a-szuletesnapjan-az-omega-legendaja.html
--------
Végül az Omega minden vészjóslása ellenére, megtartja a koncertjét.
A másik, a szokásos Omega műrinyálás.
Benkő megint kórházban, az Omega meg siránkozik, hogy nem lesz koncert.
Minden évben ezt csinálta, és persze, hogy lett, csak előtte kell a felhajtás.
------------
Az Omega végét jelentheti, ha a járványnak ősszel lesz egy második hulláma - írja a Blikk.
2020. május 26. kedd 09:26
https://www.penzcentrum.hu/karrier/megszolalt-az-omega-frontembere-ezert-soporheti-el-a-koronavirus-az-egesz-zenekart.1096378.html
---------------
Volt már annyi búcsúkoncertjük is, hogy már el sem hiszem, hogy egyszer tényleg vége lesz.
Figyeljük augusztus 16-át.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.08.01 08:13

@narancsragacs: muszáj. különben megéneklik az "igazságot", és mivel az ő verziójuk rímelni fog, a buta, éhes, nincstelen tömeg nekik fog hinni, nem a kormányszóvivőnek... aztán rebellió... :D
különben mit nyavalyogsz? az élet nem fair, nem jöttél még rá?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.08.01 07:44

Muszáj ennyi haszonleső ingyenélőt Ferraristól Lambóstól kastélyostól macástól dealerestől eltartani az adófizetők pénzén ?
A melós kapja 3 hónapig a bérének x százalékát . Ugyanez a módszer a zenészeknél ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html