Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

A hazai 4,2 milliós lakásállományból 508 ezer lakás paneles, 312 ezer pedig egyéb iparosított technológiával készült, ezeknek a felújítása közel 2 millió embert érint közvetlenül. Az energiatakarékos épületfelújítások eredményeként 34,6 milliárd forintos állami támogatással több mint 190 ezer lakás újult meg 2001-2006 között. A felújítási munkákat számos nagyvárosban helyi és régióbeli vállalkozók végezték, akiknek a meghirdetett munkákra eddigi referenciáikkal és a konkrét munkákra kidolgozott árajánlattal kellett pályázni. Az idén a szigorodó pályázati feltételek egy része őket érinti: állami hatáskörbe kerül a befejezett felújítások ellenőrzése, mivel az elmúlt években előfordultak minőségi kifogások az anyagfelhasználás és kivitelezés terén.

Biztos munkalehetőséget biztosít a felújítás

A még hátralévő, több mint 600 ezer iparosított technológiájú lakás felújítása a kiválasztott cégeknek - legalábbis Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) alelnöke reményei szerint -, amennyiben nem csökken tovább a lakosság beruházási ereje, biztos munkalehetőséget jelenthet a következő években is. Persze, csak ha a tavalyi megtorpanás után valóban felgyorsul a program. Amíg nem indulnak be az állam által 2007-2013-ra tervezett nagy fejlesztések, addig Koji szerint a hasonló megbízások jelenthetik a talpon maradás esélyét számos kis-, közepes, de néhány nagyobb hazai építőipari vállalkozás számára is. Hasonlóan vélekednek a panelprogramban részt vevő cégek is.

Tóth József, a kaposvári Tóth Építőipari Kft. tulajdonos ügyvezetője példaértékűnek tartja, hogy a város elsősorban a helyi vállalkozásokra számít a panelfelújítások során. Kisvállalkozása - néhány, általa jól ismert, megbízható, minőségi munkára képes alvállalkozóval - azon hat helyi cég között van, amelyek komplex felújítási munkát (nyílászárócsere, gépészeti felújítás, homlokzati hőszigetelés stb.) is el tudnak végezni. Ez 2006-ban 250 milliós, tavaly pedig 100 millió forintos munkát jelentett, és ebben az évben is hasonló nagyságrendű megbízást fejeznek be. Amit kifogásol a programban, az a bank lassúsága a lakossági önrész jogosultságának elbírálásakor és kiutalásakor.

Kifogásolható a hazai közbeszerzések tisztaságának hiánya

A székesfehérvári panelfelújításban évek óta részt vevő Fehér Építőipari Holding ugyancsak otthon van a panelfelújítás minden fázisában, lévén például saját nyílászárógyártó üzeme és több kivitelezési részlege. Sípos Jenő ügyvezető kifejtette: ma már túlléptek Fehérváron, és az ország különböző régióiban is indulnak a panelfelújítási pályázatokon. Ami kifogásolható, az a hazai közbeszerzések tisztaságának a hiánya, amivel annak ellenére kell gyakran szembesülniük, hogy az elmúlt években elvégzett, jelentős számú és értékű minőségi panelfelújítási referenciamunka áll mögöttük. S hogy mit is jelent a fokozott minőségellenőrzés?



Sokszor gyengébben teljesítetenek a kivitelezők

Gláser Tamás, a VOSZ alelnöke a szigorítást azzal indokolja: eddig sok esetben előfordult, hogy a kivitelező cég anyagminőségben, munkában gyengébben teljesített az előírtnál és a pályázatban vállaltnál. Például a homlokzatszigeteléshez használt polisztiroltábla vastagsága nem ütötte meg az uniós (legalább 10 cm-es) mértéket vagy a beépített ablak, ajtó az előírtnál gyengébb hővezetésű (k-értékű) üveggel, nem pedig az elvállalt légkamrával készült. Ezeket a munka átvételekor eddig nem ellenőrizték, a laikus lakóközösségek pedig a különbséget nem észlelték.

A több szervezet (ÉMI, VOSZ, MEASZ, LOSZ stb.) képviselőiből rövidesen összeálló úgynevezett monitoringbizottság a minőségi ellenőrzést a jövőben elvégzi. A cél ugyanis az alelnök szerint az, hogy a beépített elemek külön-külön is megfeleljenek az előírt minőségi követelményeknek, de azon túl összeépített rendszerük elemei (pl. polisztirol, háló, ragasztó stb.) is egymáshoz illők legyenek. Az energiamegtakarítás eredményessége ugyanis attól függ, hogy műszakilag mennyire felel meg a minőségi követelményeknek az anyagfelhasználás és a kivitelezés.

Kaposvár az élen

Kaposvár élen jár a panelfelújításban. Bognár István, a polgármesteri hivatal műszaki pályázatkészítő menedzsere elmondta: 2001-től 2006 végéig a városban lévő 10 800  panellakásból a program keretében állami és önkormányzati támogatással 6675-ben végeztek el valamilyen – az energiatakarékosságot elősegítő – felújítási munkát. Ebben az esztendőben várhatóan újabb lakóközösségek nyújtják be pályázataikat, ezeket – amennyiben megfelelnek a feltételeknek – anyagilag is támogatja a Somogy megyei önkormányzat. 

Székesfehérvár szintén az elsők között szállt be a panelprogramba, a kedvező eredmény – Kálmán Lilla, a helyi környezetvédelmi és kommunális iroda vezetője szerint – azóta tényekkel bizonyított. A  távhőszolgáltató éves adatai alapján ugyanis bizonyítható, hogy ezekben az épületekben 25–35 százalék közötti a fűtési energia megtakarítása a korábbiakhoz képest. Ez tovább növelte a pályázati kedvet a lakóközösségek körében, amit alátámaszt, hogy a több mint 40 ezer fehérvári lakótelepi lakásból eddig 24 644-ben végezték el az energiatakarékossági felújítást. A beruházási érték is igen magas, különösen a 2005-ös és 2006-os évben, amikor is elérte a 8,2, illetve a 3,4 milliárdot.