Szigor jön a magyar határon?

Határellenőrzési munkacsoportot hoz létre a kormány, a testület többek közt javaslatot tehet a határátkelőhely fejlesztésére, átminősítésére, működésének ideiglenes szüneteltetésére vagy megszüntetésére.
MTI, 2015. január 29. csütörtök, 20:26
Fotó: Napi.hu

Az egységes határellenőrzési és határátkelőhely-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok összehangolására határellenőrzési munkacsoportot hoz létre a kormány. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg.

A munkacsoport tevékenységének célja a határellenőrzéssel és határátkelőhely fejlesztéssel kapcsolatos megfelelő tárcaközi koordináció elősegítése. A testület javaslatot tesz a határátkelőhelyek, határátlépési pontok létesítésére, megnyitására, továbbá figyelemmel kíséri - különös tekintettel az Európai Unió követelményeire - az egységes határellenőrzési rendszer létrehozását célzó kormányzati intézkedések megvalósulását. Nyomon követi azt is, hogy a meglévő határátkelőhelyek működése megfelel-e a jogszabályban meghatározott feltételeknek, illetve a határátkelőhely általános követelményeinek, és szükség esetén javaslatot tesz a határátkelőhely fejlesztésére, átminősítésére, működésének ideiglenes szüneteltetésére vagy megszüntetésére.

A kormányhatározat értelmében a javaslattevő, véleményező és tanácsadó munkacsoport vezetője a belügyminiszter által kijelölt államtitkár lesz. A testület tagjai a külgazdasági és külügyminiszter, a nemzetgazdasági miniszter, az emberi erőforrások minisztere, a nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a földművelésügyi miniszter, valamint a honvédelmi miniszter által kijelölt állami vezetők lesznek, az országos rendőrfőkapitány vagy kijelölt helyettese, továbbá az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője vagy az általa kijelölt helyettese. A munkacsoport tagjai díjazásban nem részesülnek.

A határellenőrzési munkacsoportot évente legalább három alkalommal kell összehívni - rögzíti a kormányhatározat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2015.01.29 20:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html