Szigorít a hatóság - fertőző kór a láthatáron

A jelenleg érvényesnél is szigorúbb intézkedések várhatók annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis elkerülje hazánkat. Az országos főállatorvos új határozata jelentősen kiterjeszti a magas és a közepes kockázati besorolás határát - idézi az MTI a pénteki Magyar Időket.
K. Kiss Gergely, 2018. március 2. péntek, 08:13
Fotó: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Időkkel közölte: az új határozat célja a vírus magyarországi megjelenésének megelőzése. A korlátozó intézkedések főként a vaddisznókra és a külföldi hústermékekre vonatkoznak majd, hiszen a vírus a legkönnyebben a vadállatokkal vagy fertőzött étellel kerülhet be az országba.

Ez utóbbi miatt a gyorsforgalmi utak és főutak mentén, vonat- és buszpályaudvarokon, kamionparkolókban összegyűjtött hulladék megsemmisítésére az ország egész területén fokozottan ügyelniük kell az üzemeltetőknek.

A helyzet 2017 januárja óta egész Európában tovább romlott, a betegség Romániában, a Moldovai Köztársaságban és Csehországban is felütötte a fejét. A hatóság munkacsoportja ezért újra kijelölte azokat a területeket, ahol alacsony, közepes, illetve magas a betegség megjelenésének a kockázata. Az új határozattal ez utóbbi két kategória lényegesen bővül - ismerteti a napilap.

A magas kockázatú területeken nem kell nagyobb változásra számítani, míg a jelentősebb változás a közepes kockázatú területeken várható. Az új határozat ugyanis itt is bevezeti a magas kockázatú területen érvényes intézkedések többségét - ismerteti a napilap.

HOZZÁSZÓLÁSOK