Szigorítanák a devizahitelezést

Az EU szigorítaná a devizahitelezést egy pótlólagos tőkekövetelmény előírásával. A hazai bankok aggályaiknak adnak hangot a javaslatot illetően.
NAPI, 2009. szeptember 3. csütörtök, 08:47

Extra tőkekövetelménnyel nehezítené a devizahitelezésben érdekelt bankok dolgát az Európai Bizottság - írja a Világgazdaság.

A javaslat lényege, hogy a lakóingatlan fedezete mellett idegen fizetőeszközben kínált kölcsönöknél a normál mértékű szavatolótőkénél jóval többet kellene prezentálniuk az érintetteknek a fedezet értékének 50 százalékát meghaladó hitelrészre. A szigorítást az unió szerint az indokolja, hogy a piaci szereplők eddig figyelmen kívül hagyták a témában kiadott - nem kötelező érvényű - ajánlásokat.

Egyes vélemények szerint a tervezet a jelenlegi állapotában túlreagálása a válsághelyzetnek, empirikus adatokkal nem alátámasztott. Továbbá meg kellene különböztetni a "konvergáló" országokban az euróhitelezést, hiszen a kölcsönön futamideje alatt nagy valószínűséggel megtörténik a valutaváltás, így nem köthető lényegesen nagyobb kockázathoz az euróalapú lakáshitel.

Mindezek mellett ez hosszabb távon a tőkeköltségek növelésével járhat, ezzel megdrágítva a hiteleket. A tervezet ugyanakkor nem indukálna óriási változásokat a hazai piacon, a bankok többnyire már most megkövetelik az 50 százalékos önrészt az ingatlan fedezete mellett nyújtott jelzálog-, illetve lakáshiteleknél. Emellett az új, ingatlanalapú hiteleken belül folyamatosan csökken a devizában nyújtott tételek aránya: júliusban a frissen kihelyezett lakáshitelek majdnem felét már forintban nyújtották.

HOZZÁSZÓLÁSOK