Durva szigorítás jön a lakossági állampapíroknál

Nem lehet a jövőben biztosítéki ügyletet kötni a jól fizető lakossági állampapírokra, lombardhitelt is tilos rájuk adni, és akinek nincs forintban jövedelme, nem vásárolhat ilyet.
Herman Bernadett, 2020. április 14. kedd, 15:56
Fotó: MTVA Fotó

Szigorít az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a lakossági állampapírok forgalmazásán.

"A Magyar Állam, mint kibocsátó szándéka, hogy a lakosságnak szánt állampapírok kizárólag tényleges forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek részére biztosítsák a kiemelkedő kamatozású és biztonságos állampapír befektetési lehetőséget. Elsődleges stratégiai cél a belföldi háztartások tartós megtakarításainak legszélesebb körű elérése, amely kibocsátói szándék hatékonyabb megvalósítása érdekében az ÁKK indokoltnak tartja a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jelenlegi forgalomba hozatali feltételeinek módosítását két ponton - írják.

Két fontos szigorítás

Egyrészről az állampapírok átruházására vonatkozó rendelkezés módosításaként, az állam a MÁP Plusz, 1MÁP és PMÁP sorozatok biztosítéki ügyletek útján, valamint biztosíték érvényesítése címén történő átruházását kizárja (mind a tulajdonjog, mind a birtok átruházása tekintetében). Az átruházási korlátozás nem visszamenőleges hatályú, a szigorítást megelőzően kibocsátott állampapír sorozatok esetén nem alkalmazandó. Ennek a rendelkezésnek az eredményeként nem lehet - többek között - lombard hitelt és hasonló lakossági állampapírral biztosított ügyletet kötni. Eddig ez a korlátozás csak a lakossági állampapír forgalmazókra vonatkozott, a többi pénzügyi intézményre nem.

Másrészről az ÁKK pontosítja a befektetői célpiacra vonatkozó előírásokat, és a fenti állampapír- típusok befektetői célcsoportjaként kifejezetten a magyar forintban bevételekkel és kiadásokkal rendelkező magánszemélyek elérését határozza meg. Ezzel a külföldi lakossági befektetőket gyakorlatilag kizárták a vásárlói körből. Az érvényben lévő forgalmazói szerződések értelmében továbbra is a lakossági állampapír forgalmazást végző befektetési szolgáltatók szerződéses felelőssége, hogy a meghatározott célpiac számára értékesítsék az állampapírokat.

A módosításokat tartalmazó új állampapír-sorozatokat 2020. április 14-én hirdetik meg, a változtatásokat az ÁKK az április 20-i forgalomba hozatali kezdőnappal vezeti be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jakob big nose, 2020.04.14 22:44

@rigolya:

ki a f..nak kel kötvény saját tőkéből ilyen okádék infláció és pénzromlás mellett? a kamu kamat bő nyállal negatív hozam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.14 22:09

Mert senkinek nem érte meg a tőkeáttételezés az államkötvényekkel...

Ugye, borisz???!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html