BUX
41516

Szigorítás a hitelközvetítőknél - mások nyerhetnek

Ma lép érvénybe a hitelközvetítők jutalékszabályozása. A hitelközvetítők díjszabása nyilvánossá válik, a jutalékuk maximum 2 százalékban lehet - írja a Portfolio.hu.

portfolio.hu, 2016. március 21. hétfő, 10:04

A ma érvénybe lépő törvény szerint a pénzügyi intézménytől díjazásban részesülő független közvetítőknek az ügyfél kérésére tájékoztatást kell adniuk arról, hogy mennyiben tér el egymástól a neki kínált hiteleket nyújtó pénzügyi intézmények által fizetendő díjazás mértéke - olvasható a Portfolio.hu-n.

A közvetítői díjat a futamidő során a jelzáloghitel teljesítésével arányosan kell fizetni, maximális mértéke pedig független és függő közvetítők esetében egyaránt 2 százalék.

Az átlagos piaci jutalék a portál legfrissebb adatai szerint a kihelyezett tőke arányához viszonyítva 2,5-3,5 százalék lehet. A szabályozás a hitelközvetítők zsebéből éves szinten 0,7 és 3,1 milliárd forintnyi jutalékot vehet ki összesen a becslések szerint.

A szabályozás nyertesei azok a cégek lehetnek, amelyek közvetítői a piactól elmaradó (eddig is 2 százalék alatti) jutalékkal dolgoztak; azok a pénzintézetek, amelyek elsősorban fiókhálózatukon keresztül hiteleznek, valamint az ügyfelek lehetnek, mivel előfordulhat, hogy ennyivel olcsóbban juthatnak hitelhez.