Szigorodnak a rokkantnyugdíjazás feltételei?

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé kerülő rendelettervezet megszigorítaná a rokkantnyugdíjazás feltételeit, ami alapján úgy tűnik, a hátrányos helyzetű térségekben lakóknak, az alacsony képzettségűeknek könnyebb lesz rokkantnyugdíjra jogosultságot szerezniük.
NAPI Online, 2007. október 19. péntek, 10:53
Fotó:

A ma tárgyalandó rendelet szerint január elsejétől módosulna a munkaképességüket vesztettek megítélése, hiszen míg korábban a 67 százalékkal csökkent munkaképességűek már kaphattak rokkantnyugdíjat, addig az új rendelet értelmében ez csak a 79 százalékot meghaladó mértékben egészségkárosodást szenvedetteknek jár automatikusan, valamint azoknak, akiknek a rehabilitációja nem javasolt - írja a Világgazdaság.

A munkaképességüket vesztettek sorsáról jövő évtől az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) dönt, amely a beteg a munka világába való visszavezethetőségéről is határozhat. Amennyiben az ORSZI így dönt, a rehabilitálandó beteg nem rokkantnyugdíjra, hanem helyette maximum három évig rehabilitációs járadékra lesz jogosult a mindenkori minimál nyugdíj 120 százalékában. Ebből nyugdíjjárulékot (magán-nyugdíjpénztári tagdíjat) kell fizetni, ezért a rehabilitációs járadék folyósításának időtartama szolgálati időnek minősül.

A szakértői bizottság a minősítéskor nemcsak azt mérlegeli, hogy milyen mértékű az egészségkárosodás, illetve mennyire maradt meg a szakmai munkaképesség, hanem az érintett személyiségét, képzettségét, szakmai gyakorlatát, sőt a társadalmi környezetét és a munkaerő-piaci lehetőségeit is - tudta meg a Világgazdaság.

A rehabilitációs járulékban részesülők közül - a tervek szerint - büntetésre számíthatnak azok, akik feketemunkásként lebuknak. Ha az egészségkárosodottról egy ízben derül ki, hogy illegálisan dolgozott, akkor három hónapra felfüggesztik a rehabilitációs járadékát, ám ha újból előfordul, hogy feketemunkát végez, akkor teljesen megszűnik az ellátás.

HOZZÁSZÓLÁSOK