Szigorú közleményt adhatnak ki Matolcsyék

A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank kamatmeghatározó ülése lesz, emellett munkaerőpiaci, beruházási statisztikák is megjelennek - írja heti előrejelzésében az MTI.
Domokos Erika, 2019. február 24. vasárnap, 10:45
Fotó: Napi.hu

Kedden tartja februári kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta. Az MTI szerint az elemzők egyelőre nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a monetáris politikai eszköztárban.

Szigorú közleményt adhatnak ki, márciusban léphetnek

Bár a január inflációs statisztikák megerősítették, hogy a gazdaságban erősödik az inflációs nyomás (a maginflációs indexek mindegyike felfele mozdult, elérte/meghaladta a 3 százalékos célt), a CIB Bank elemzőinek várakozása szerint a monetáris normalizálás legkorábban márciusban, az Inflációs jelentés és a frissített makrogazdasági előrejelzések publikálásával egyidejűleg kezdődhet meg. A keddi döntés utáni közlemény azonban szigorú hangvételű lehet, a fő üzenetek megegyezhetnek a januári dokumentumban foglaltakkal (a monetáris tanács felkészült a normalizálásra, kiemelten figyeli a maginflációs indexeket, az ütemezés a beérkező új adatok függvénye) - írták az elemzők közleményükben.

Fogynak a munkanélküliek

Szerdán a foglalkoztatottság-munkanélküliség tavaly november-idén január közötti gördülő negyedéves adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) - írta az MTI. A tavaly október-decemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 481 ezer volt, 34 ezerrel több mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal 69,5 százalékra emelkedett. A tavaly október-decemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 8 ezerrel, 167 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent. A 2018-as év egészét tekintve a munkanélküliek létszáma átlagosan 172 ezer volt, ami 2017-hez képest 20 ezerrel kevesebb. A munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal 3,7 százalékra csökkent 2018-ban az előző év azonos időszakához képest.

Dübörögnek az uniós és állami építések

Csütörtökön az ipari termelői árak januári alakulását és a beruházások tavalyi és 2018. negyedik negyedéves adatait teszik közzé. Az ipari termelői árak tavaly decemberben 4,7 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, a múlt év egészét tekintve 5,5 százalékkal nőttek, az előző évi 3,9 százalékos emelkedést követően.

Tavaly a harmadik negyedévében a beruházások volumene 22,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a második negyedévi 15,3 százalékos növekedés után. A növekedés a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztéseihez, az uniós forrásokból finanszírozott projektekhez, valamint a továbbra is élénk lakás- és egyéb ingatlanberuházásokhoz köthető. Az előző negyedévhez mérve 5,1 százalékkal nőtt a beruházások szezonálisan kiigazított volumene.

Az építési beruházások 25,1, a gép- és berendezésberuházások 18,5 százalékkal növekedtek éves összevetésben. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 13,1, a költségvetési szerveknél pedig 35,0 százalékkal emelkedett a fejlesztések volumene.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.24 16:56

Csak keményen elvtársak, semmi lazaság!
Marad a szigorú komcsi arc, és a keménykedés.
Be kellene vezetni országosan, hogy reggelente arra keljen 05.00 órakor a lakosság, hogy Ébresztő föl, elöljáró érkezik!
És a helyi polgármester körbehurcolná a településen a diktátor portréját.
Ez olyan szép lenne.
És méltó országunk múltjához, jövőjéhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html