Képesnek kell lenni olyan nemzeti gazdaságpolitikát folytatni, amelynek alapján a költségvetés az államadósság automatikus csökkenését eredményező helyzetbe kerül; ehhez a költségvetési hiányt a bruttó hazai össztermék 2,8 százaléka alatt kell tartani "a mostani közgazdasági közbölcsesség szerint" - fogalmazott Orbán Viktor. Az államadósságot nem számító, elsődleges költségvetés többletet mutat - emelte ki. Magyarországnak a miniszterelnök szerint saját gazdasági növekedésének megvédése érdekében önálló növekedéspárti lépéseket kell tennie. Ez szükséges ahhoz is, hogy teljesülni tudjon a következő évre a költségvetésben meghatározott 1,5 százalékos cél, amelyet "nem szabad feladni".

Egy kérdésre válaszolva a kormányfő kitért arra: a vállalkozások számára hazánkban a legnagyobb megterhelést nem az adóterhek jelentik, hanem az adminisztrációs terhek. Ezek csökkentése érdekében a kormány két csomagot is összeállított - emelte ki -, és az utóbbiak végrehajtásának felgyorsítása feltétele a növekedési cél elérésének is. Az adminisztrációs teher leépítése ugyanakkor azt is jelenti, hogy több száz vagy ezer ember munkájára nem az állami hatósági tevékenységben, hanem a piacon lesz szükség - hangoztatta.

Jó eséllyel szerdán döntés születik a legfontosabb kérdésekben a miniszterelnök szerint, aki számára "nagy csalódás", hogy az európai bankok egy része 2008 után ismét komoly bajba került. Ahhoz, hogy az említett baj pontos mértéke kiderüljön, egy újabb válságtűrő próbát kell tartani - mondta. A tárgyalt intézkedések között a miniszterelnök megemlítette: kilencszázalékos tőketartalék-szintre fel kell emelni a bankok tartalékképzését. Át kell értékelni továbbá mostani reális áron a bankokban lévő értékpapírok értékét, és a kettőt összevetve meg kell nézni, hogy a bankok rendelkeznek-e a biztonságos működésükhöz szükséges tőkeerővel.

A kormányfő szerint körvonalazódik egy olyan megegyezés, hogy minden banknak elsősorban saját magának kell vállalnia a kockázatát, bár a közös kockázatvállalás sem kerülhető el. Amennyiben egy pénzintézetnek saját erejéből ez nem megy, az adott anyaországnak kell a bank segítségére sietni, és csak ezt követheti az uniós források igénybe vétele. A tanulságok között van szerinte, hogy vissza kell térni ahhoz a világhoz, amikor a befektetési bankokat és a takarékbankokat világosan különválasztották. Úgy vélte, ha ezt nem teszik meg, a második bankválságot egy harmadik is követni fogja. Másik tanulság, hogy bizonyos spekulációs formákat bizonyosan be kell tiltani,. "Az lehetetlen, hogy büntetlenül lehessen nemzetgazdaságok csődbejutására spekulálni a pénzpiacon" - szögezte le.

A miniszterelnök elmondta azt is: a csúcsértekezleten megerősödött az a személyes benyomása, hogy az unióban további intézményes változtatásokra is szükség van. Az uniós alapszerződés módosításának lehetőségéről és módjáról tárgyaltak is Brüsszelben, ahogyan az intézményrendszer újragondolásáról is - erősítette meg Orbán Viktor.

Az uniós csúcsvezetők vasárnapi tanácskozásukon haladást értek el a bankok feltőkésítése, az EFSF-ként emlegetett euróövezeti pénzügyi mentőeszköz megerősítése, valamint Görögország pénzügyi megsegítése ügyében, de végleges megállapodásokra nem jutottak ezekben a kérdésekben, ezért szerdára újabb csúcstalálkozót tűztek ki, mind 27-es uniós, mind 17-es euróövezeti körben.