Szijjártó több kirgiz turistát szeretne látni Magyarországon

A közép-ázsiai országok egyre komolyabb gazdasági fejlődésen mennek keresztül, ezért a magyar gazdaságnak kifejezetten érdeke, hogy kivegye a részét és hasznát ebből a fejlődésből - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a kirgiz fővárosban a közmédiának nyilatkozva.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 4. kedd, 09:00
Fotó: Pixabay

A miniszter kifejtette: a közép-ázsiai országok komoly turisztikai fejlesztéseket hajtanak végre, komoly vonzerőt jelentenek a turistáknak, és szívesen küldik saját állampolgáraikat is Európába. Magyarország ezért nyitott itt egy 65 millió dolláros hitelkeretet a magyar-kirgiz vállalatközi együttműködés fejlesztésére, és aláírt egy turisztikai megállapodást is - tette hozzá. "Szeretnénk, ha minél több közép-ázsiai turista ismerkedne meg Magyarország nevezetességeivel, hiszen ez Magyarország számára komoly bevételt és presztízsnövekedést jelent" - mondta az MTI tudósítása szerint.

Jelenleg 25 kirgiz fiatal tanul magyar állami ösztöndíjjal a magyarországi felsőoktatásban. "Megállapodtunk abban, hogy jövő szeptembertől 75-re emeljük ezt a számot" - fejtette ki Szijjártó Péter.

Önmagán túlmutat ez az együttműködés Kirgizisztánnal, tekintettel arra, hogy az ország tagja az Eurázsiai Gazdasági Uniónak, és most, amikor egy "kereskedelmi háború" bontakozik ki a világban, a Európai Uniónak egyértelműen az lenne az érdeke, hogy szorosabbra fűzze együttműködést ezzel az eurázsiai tömbbel - jegyezte meg.

Tárgyalások folynak az EU és Kirgizisztán között az 1999-es együttműködési megállapodás megújításról. "Ezt támogatjuk, mint ahogy azt is, hogy az EU növelje az eddigi 184 millió eurós támogatását. Ugyanis minél stabilabb ez az ország, ez a térség, annál inkább megálljt tud parancsolni azon szélsőséges eszmék terjedésének, amelyek a terrorizmus alapját képezik, és Európai biztonságát fenyegetik" - tette hozzá.

Fotó: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.09.04 10:53

A koszos kelet, muzulmánok, afgán kinézetű kirgizek, ez kell a magyarnak nem Nyugat. Az összes keletieskedő költözzön oda Tevebasznádra.
Semmi de semmi közünk ezekhez. semmilyen rokonok nem vagyunk, ha lennénk is mi a faxnak szórakozunk velük?
Orbán a török szultánt ölelgeti én letörném a kezét. Ami a török népektől jött, az a népirtás, pusztítás. Menjenek a búsba, inkább fizessék meg azt a kárt amit okoztak. Nem elég, hogy népünk 80%-át kiirtották, elhurcolták ezek a keleti barbárok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.09.04 09:22

Kirgíz túrista???, Voltam már pár helyen ahol összefutottam különféle orosz ajkú emberkékkel...köszönöm nem kérek belőlük itthon. Ezeket nem néznék néhány faluban migránsnak netán?:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html