Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország a földgáz-ellátásának 100 százalékát orosz importból fedezi, és nem "puszta jókedvéből" jár el így, hanem mert az infrastruktúra jelenleg csak ezt teszi lehetővé - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Túl sokat beszélnek a diverzifikációról, jó varázsszó, nagyon jól hangzik, de nem elég, Magyarországon ennek egyelőre nem érezni semmi hatását - tette hozzá Szijjártó Péter.

Közép-Európában az energiaellátás biztonsága továbbra is "rendkívül kritikus kérdés", főleg, hogy közel sem haladnak megnyugtató ütemben azok a beruházások, amelyek segíthetnék a diverzifikációt. A minket folyamatosan diverzifikációra felszólító barátainktól és szövetségeseinktől függ, hogy valamilyen mértékben tudjuk-e függetleníteni magunkat jelenlegi egyetlen beszerzési forrásunktól - mondta Szijjártó az MTI híre szerint.

Az Exxon-Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorciumtól, illetve Romániától függ, hogy megindulhat-e a kitermelés a fekete-tengeri Neptun gázmezőn. Előbbi pedig egyelőre nem tudja meghozni a végső beruházási döntést a román szabályozási keretek miatt. Ugyanez a helyzet az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas, Horvátországba tervezett terminál esetében is - tette hozzá a miniszter. Ennek Magyarország megvásárolná a 25 százalékát, de az ajánlatot Zágráb még nem kommentálta érdemben. Úgy tűnik, hogy a tulajdonvásárlás és a kapacitáslekötés kérdését össze kívánnák kötni, de ez Magyarországnak a jelenlegi körülmények között nem érdeke.

A miniszter szerint a kormány annak a lehetőségét is biztosítani kívánja, hogy középtávon majd a Török Áramlat vezetékből is földgázhoz juthasson az ország.

2021-re elkészül a Lengyelország és Szlovákia közötti összeköttetés, így fizikai lehetőség lesz a lengyel vezeték és az LNG-terminálok elérésére. Minden szükséges lépést megtettünk annak érdekében, hogy Magyarország gázellátása közép- és hosszú távon is biztosított legyen. Mindegyik forgatókönyvet életben kell tartani - jelentette ki a miniszter.

Az orosz Gazprommal kötött megállapodás nyomán Magyarország jövő évi gázellátása biztosított, már meg is kezdődött a gáz betárolása.

Szijjártó Péter a konferencián kétoldalú megbeszélést folytatott Miguel Arias Canete energiapolitikáért felelős uniós biztossal, Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel, a részt vevő litván és portugál tárcavezetőkkel, illetve az amerikai Exxon-Mobil egyik igazgatójával.