Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta: az EU történelmi kihívások előtt áll, "sajnos az elmúlt években a sikerek elkerülték az uniót", pedig a mostani "meglehetősen viharos" világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-ra "ráférne néhány jó hír", például a bővítés felgyorsítása.

Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll az csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke. A politikai érdeket a miniszter a brit kilépéssel járó uniós taglétszám-csökkenéssel hozta összefüggésbe. A gazdaságot tekintve úgy látta: minden uniós tagállamnak, így Magyarországnak is előnyöket hozna, ha a nyugat-balkáni országok - amelyek mindegyikének az EU az elsőszámú kereskedelmi partnere - részesei lehetnének az európai szabadkereskedelmi övezetnek.

Biztonságpolitikai szempontból leszögezte: minél délebbre húzódik az EU külső határa, "annál délebbre lehet megállítani az illegális bevándorlási hullámokat". "Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés", erre jóval korábban lenne szükség", e témában nem lehet másra mutogatni, a lépés kizárólag az unión múlik - hangsúlyozta Szijjártó Péter.