Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EP-döntés után nem sokkal sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külügyminiszter. Ebben - a hvg.hu tudósítása szerint - azt mondta, hogy csalással fogadták el a dokumentumot, mert azt mondták, a szavazatok egy részét (a tartózkodásokat) nem veszik figyelembe. Szerinte megszegték a vonatkozó európai szerződések előírásait.

A 448 igen szavazat csak 64 százalék, ha minden szavazatot beleszámítanak. "Csalás" - mondta a külügyminiszter. Arra ugyanakkor kitérő választ adott, hogy beperlik-e az EP-t a tisztességes eljárás hiánya miatt. Judith Sargentini ugyanakkor elmondása szerint nem izgul amiatt, hogy a magyar kormány jelezte, nem ismeri el a szavazás eredményét, hiszen az Európai Parlament jogi szolgálata világos iránymutatást adott az ügyben.

Az eseményen megkérdezték, hogy a Fidesz kilép-e a Néppártból, erre Szijjártó azt mondta, hogy a Fidesz a Néppárt tagja, ez a legnagyobb frakció, a Fidesz a legsikeresebb pártja. Ugyanakkor - tette hozzá - szeretnék úgy megreformálni a Néppártot, hogy migrációellenes legyen.

Ugyanakkor nagyon nem aggódott: "lengyel barátainkkal konzultáltunk, vétózni fogunk minden javaslatot, ami a másikkal szembeni szankció életbe léptetését jelenti." A magyar diplomácia vezetője nem felejtette el megemlíteni azt sem, hogy a kormány szerint az EP mai döntése nem más, mint bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja Magyarországgal szemben.

Képünk forrása: AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ