Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményben idézett a Jean Asselborn által a Tagesspiegel német napilapnak adott interjúból, amelyben a politikus arra figyelmeztetett: a migrációs válság nemcsak a határok nélküli Európa eszméjét, hanem az unió egészét is veszélybe sodorhatja.

Újságírói kérdésre, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök, aki átjárhatatlanná tette országa határait a menekültek számára, rosszul értelmezte volna Európát, Jean Asselborn úgy fogalmazott: "ha mindenki a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan reagálna, akkor Európa szögesdrótok mögé vonulna vissza, ami nem összeegyeztethető az emberi, demokratikus és jogállamisági értékekkel. Ilyen értelemben Orbán Viktor nem európai".

Szijjártó Péter szerint "nyilvánvalóan méltatlan lenne pont Jean Asselbornnal belemenni abba a vitába, hogy ki európai, és ki nem". Egy biztos: Magyarország és a magyar kormány azon kevesek közé tartozik az Európai Unióban, akik minden migrációhoz kötődő közös európai szabályt betartanak - írták.

"Ki kell mondani, jó néhány uniós tagország nem tartja be sem a dublini, sem a schengeni szabályokat. Kérdés, hogy Jean Asselborn ezeket az országokat vajon miért nem kritizálja" - olvasható a közleményben.