Fülöp Judit kiemelte: Szijjártó Péter elmondta, hogy az amerikai földgáz Európába irányuló exportjának lehetővé tétele jelentősen növelné Magyarország és egész Európa energiabiztonságát.

A sajtófőnök emlékeztetett arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok kongresszusának asztalán jelenleg két olyan törvényjavaslat is fekszik, amelyek lehetővé tennék az amerikai földgáz kivitelét az Egyesült Államokkal szövetségesi viszonyban lévő országokba is. Szijjártó Péter arra kérte a két helyettes államtitkárt, hogy az Egyesült Államok minél előbb hozzon döntést az amerikai földgáz európai exportjának megindításáról és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak kulcsszerepe van Európa energiaellátása szempontjából, egyrészt központi fekvése, másrészt regionális összehasonlításban is jelentős gáztározó kapacitása miatt.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a Horvátországban építendő cseppfolyós földgáz (LNG) terminálok nélkülözhetetlen részét képezik a térség energiabiztonságának és fontosnak nevezte, hogy a horvát kormány minél előbb hozzon döntést ezen beruházások megindításáról és tájékoztatta a helyettes államtitkárokat a Mol INA-részesedése körül kialakult helyzetről és az azzal kapcsolatos kormányzati álláspontról.

Az államtitkár elmondta, hogy a Mol maradéktalanul teljesítette a horvát állammal kötött szerződésben vállalat kötelezettségeit és tájékoztatta őket, hogy Magyarország mindig fel fogja emelni a szavát az Európai Unióban elfogadhatatlan, fenyegető, gazdaságon kívüli eszközöket használó nyomásgyakorlással szemben.