Szijjártó Péter nagyon elhibázottnak nevezte az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilapban szombaton megjelent interjúban, hogy az európai politikai vezetők mintegy meghívták a migránsokat, hogy jöjjenek Európába, és utána kvóták szerint elhelyezik őket az unió különböző országaiban.

Hangsúlyozta, hogy az EU-nak mindenekelőtt saját határait kell megvédenie. Ezen kívül támogatnia kell a humanitárius válságövezetekhez közeli országokat, hogy a háborúk elől menekülők ne kényszerüljenek Európába menni, hanem otthonuk közelében állhassanak meg. Így az európai forrásokat arra kell felhasználni, hogy a válságövezetekhez közeli országok vállalják kötelezettségeiket.

Szijjártó Péter az olaszországi migrációs helyzetre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy az olasz partok védelme nehéz, de nem lehetetlen. Hozzátette, hogy az afrikai partokról induló migránsokkal teli hajóknak el se kellene indulniuk. Mindenkinek tudnia kell, hogy akárki illegálisan teszi be a lábát Európába, el lesz utasítva. Csakis így lehet megállítani a hajókat - fogalmazott a magyar diplomácia vezetője.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök korábban bírálta a magyar migrációs politikát, és úgy fogalmazott, hogy Magyarország "perselynek" tekinti az EU-kasszába milliárdokat befizető Olaszországot. Szijjártó Péter ezt úgy kommentálta, hogy nézeteltérések lehetnek, de tisztelet jár mindenkinek, és "ha megtámadnak, válaszolunk: meg kell védenünk országunkat".
A magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, bármikor kész kiszámolni, hogy a Magyarország által kapott európai források mekkora része tért vissza a német és olasz vállalkozásokhoz.

"Senki nem ajándékozott nekünk semmit, az európai források nem humanitárius engedmények, a tagállamokkal kötött szerződés részei."Hozzátette, hogy Magyarországnak senkivel szemben sincsen adóssága.

Szijjártó Péter elmondta az olasz gazdasági napilapnak, hogy 2010 óta 600 ezer munkahelyet teremtettek Magyarországon, a munkanélküliség 4,8 százalékra csökkent, és az egész kelet-közép-európai térség gazdaságilag vonzóvá vált. Elismerte, hogy Németországgal vannak nézeteltérések a migrációról, de ez nem befolyásolja a kétoldalú üzleti kapcsolatokat.

Oroszországgal a magyar kormány pragmatikus és átlátható együttműködést folytat, Donald Trump megválasztásával pedig az Egyesült Államokkal való kapcsolat javulni fog - véli a miniszter.

Más gondol a magyar és az olasz kormány

A RAI olasz közszolgálati televízió híradója péntek éjszaka sugárzott interjút Szijjártó Péterrel.

Szijjártó Péter a Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel a migrációról korábban folytatott vitákkal kapcsolatban kijelentette, hogy az illegális bevándorlás nagyon súlyos kihívás az EU számára. A magyar kormány álláspontja, az embereket abban kell bátorítani és segíteni, hogy hazájukban maradhassanak, Olaszország más országokkal együtt viszont úgy gondolja, arra kell bátorítani őket, hogy Európába jöjjenek.

A magyar diplomácia vezetője a nézetkülönbségeket élénk vitaként jellemezte, ami, tette hozzá, "nem tragédia". Kijelentette, hogy Olaszország az évi 8 milliárd eurós árucsere-forgalommal és 900 Magyarországon működő olasz vállalkozással Magyarország jelentős kereskedelmi partnere.

Az amerikai elnökválasztások eredményéről úgy vélekedett, hogy Európában majdnem mindenki Hillary Clinton győzelmét akarta, és nem értette meg, mi történik az Egyesült Államokban. Reméli, hogy Donald Trump megválasztásával pozitív változások következnek, és úgy vélte, semmilyen megrázkódtatás nem történik majd.

Szijjártó Péter a Vatikánban Paul Richard Gallagher érsekkel, szentszéki külügyminiszterrel tárgyalt, valamint Ertharin Cousinnal, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ügyvezető igazgatójával és Pier Ferdinando Casinivel, az olasz szenátus külügyi bizottságának elnökével találkozott. Bejelentette, hogy januárban Paolo Gentiloni olasz külügyminiszterrel találkozik.