Szijjártó: ez időpocsékolás!

Elfecsérelt időnek tartotta a kvótarendszerről folytatott vitát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kedden Budapesten.
MTI, 2015. szeptember 22. kedd, 14:28
Fotó: Napi.hu

A külügyminiszter szerint az egész nonszensz, kivitelezhetetlen és megvalósíthatatlan. "Minden olyan idő, amit az Európai Unió azzal tölt el, hogy erről (a kvótarendszerről) vitázik, az kidobott." - fogalmazott. Szavai szerint mindaddig, amíg erről vitázik az EU, addig tízezresével jönnek be az illegális bevándorlók, többek között Magyarországon keresztül az EU-ba.

A külgazdasági és külügyminiszter azt tartotta elfogadhatónak, hogy a görög határ védelmét közös kvótarendszerben oldják meg a tagállamok. A varsói Frontex képviselői tárgyalják meg a görög illetékesekkel, hogy hány katona, határőr, helikopter vagy éppen éjjellátó kamera kell a görög határ megvédéséhez, a szükségleteket, költségeket a tagállamok egymás között osszák fel - fejtette ki.

Szijjártó Péter szerint ha az EU tagországok nem szerzik vissza a kontrollt a határaik felett, akkor nincs olyan megoldási javaslat, amivel a helyzetet kezelni lehetne. Hozzátette: a szíriai menekülttáborok fenntartásának költségét az EU-nak át kell venni, és ha újakat kell létesíteni, azt is finanszíroznia kell a 28 tagállamnak.

Szerinte Horvátország tudatosan "fittyet hány" az uniós szabályokra, nem védi meg az EU külső határait, és Magyarországra hordja ezresével a bevándorlókat, nem regisztrál senkit. A bevándorlókat ellátó rendszerük egy nap alatt összeomlott, könnyebb néhány óra alatt átszállítani ezeket az embereket, majd Magyarországra bízni az ellátásukat. Hozzátette, hogy Magyarország eddig 230 ezer illegális bevándorlót fogadott, ezért "ne a horvát miniszterelnök mondja meg, hogy mi a helyzet bevándorlásügyben". Amennyiben a horvát miniszterelnök továbbra is belegázol Magyarország becsületébe, egyebek között olyan hazugságokat terjesztve, hogy nem regisztrálja az ország a bevándorlókat, arra keményen fog reagálni - közölte. Szijjártó Péter szerint a magyar-horvát kapcsolatok fagyponton vannak, de ebben majd egy horvátországi választásokat követően lehet változás.

Kérdésre válaszolva azt is közölte: a Külgazdasági és Külügyminisztériumban sikeres csapat dolgozik, nem tud arról, hogy bármilyen államtitkár jövője kérdéses lenne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.22 18:43

..igazad van petya ! ..de a 70 év alatt miki egérrel ,meg kinder

tojással infantilissé tett nyugati polgár még mindig hülye ...,de hátha

lépnek ...!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html