"Felháborítónak tartjuk és visszautasítjuk ezt a képtelen vádat. Mi minden bevándorlót a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátunk Magyarországon" - mondta az MTI tudósítójának pénteken Prágában a magyar külügyminiszter.

Sigmar Gabriel alkancellár, a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a ZDF német országos közszolgálati televízió maybrit illner című, csütörtök késő este sugárzott politikai vitaműsorában a műsorvezetőnek, Maybrit Illnernek a Magyarországról elindult menedékkérők beengedésével kapcsolatban feltett azon kérdésére, hogy miért éppen Németország szegi meg az uniós előírásokat, azt mondta: azok szegik meg az uniós szabályokat, akik már hónapok óta nem regisztrálják a menekülteket, hanem egyszerűen engedik őket továbbutazni, illetve Németországba küldik őket.

Továbbá azok az országok, amelyek még a saját menedékjogi előírásaikat sem tartják be, "mint Magyarország, amely a genfi (menekültügyi) egyezmény részese, és ennek ellenére méltatlan körülményeket teremt" - mondta a német alkancellár.

Ebben a helyzetben "azzal a kérdéssel szembesültünk, vajon csak nézzük, ahogy az emberek az osztrák határon végül erőszakos összeütközésbe kerülnek a magyar hatóságokkal vagy a katonasággal, és csak nézzük, ahogy az embercsempészek továbbra is megkeresik a pénzüket azzal, hogy embereket életveszélybe sodornak vagy megölnek, vagy készen állunk arra, hogy nemet mondjunk és erős országként megpróbáljuk az emberek egy részét befogadni" - tette hozzá Sigmar Gabriel.

Szijjártó Péter, aki Prágában a négy visegrádi ország, valamint Németország és Luxemburg külügyminiszterének a tanácskozásán vesz részt, kifejtette, hogy Magyarország minden bevándorlót a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően az erre kijelölt helyeken megfelelő módon ellát. "Magyarországon a menekülttáborokban a nemzetközi jogi konvencióknak megfelelően ételt, vizet, orvosi ellátást és tisztálkodási lehetőséget kapnak a bevándorlók" - mutatott rá a miniszter. Leszögezte: "aki ezzel ellentétes állítást tesz, legyen az akárki, az hazudik."