Szijjártó Péter közölte: a határok nyitottsága Európában nem a határsértések korlátlan lehetőségét jelenti. Magyarország minden európai uniós követelménynek megfelel, és nagyon furcsának tartja, hogy azért bírálják, mert a schengeni és a dublini jogszabályok teljes betartásával jár el - hangsúlyozta.

A miniszter kiemelte: Magyarország minden nemzetközi szabályt betart a bevándorlók ellátása tekintetében, "azonban kétségtelen, hogy egyes félreértelmezett nyugati nyilatkozatok után a bevándorlók egy része agresszívvá vált", és megtagadja az együttműködést a magyar hatóságokkal. Egyebek mellett nem hajlandók a befogadóállomásokon tartózkodni, ahol a nemzetközi jogszabályokban rögzítetteknek megfelelő ellátásban részesülhetnek.

Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország ezután is mindenben meg fog felelni az európai uniós előírásoknak, és továbbra is határozottan az az álláspontja, hogy "a képmutatás Európa-bajnokságát be kell fejezni", ehelyett valós intézkedésekre van szükség és ezek között mindent meg kell előznie határaink megvédésének.

Sigmar Gabriel német alkancellár hétfőn felszólította Magyarországot a menekültügyi rendszer körülményeinek javítására. Kijelentette, hogy veszélybe kerülhet az uniós finanszírozási, támogatási rendszer és a schengeni belső határok nyitottsága, ha az uniós partnerek nem veszik ki a részüket az európai menekültválság kezeléséből. Azt mondta: ha mindössze néhány tagállam viseli a menekültválság terheit, akkor senki nem gondolhatja az EU-ban, hogy "a finanszírozásban minden megy ugyanúgy tovább, mint eddig", hiszen az EU nem olyan közösség, amelynek tevékenységében csak akkor vesznek részt a tagok, ha pénzt kapnak érte, és kivonják magukat a felelősség alól, amikor nehézségek támadnak.