Szijjártó kínai gazdasági vezetőkkel tárgyalt

Vasútépítési beruházások is szóba kerültek Szijjártó Péter, a kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos-helyettes és kínai gazdasági vezetők hétfői budapesti tárgyalásán, amelyről Szijjártó sajtófőnöke számolt be az MTI-nek.
MTI, 2012. december 10. hétfő, 17:20
Fotó: Napi.hu

Varga Éva közölte: a megbeszélésen részt vett Vang Csin-csen (Wang Jinzhen), a kínai nemzetközi kereskedelmet elősegítő tanács alelnöke és Lv Yibing, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank ágazati vezetőhelyettese, akiket Szijjártó Péter tájékoztatott a kormány keleti nyitásának politikájáról és azokról a lépésekről, amelyeket a magyar-kínai együttműködési megállapodások tartalommal megtöltése érdekében tettek.

Arról is beszámolt a kínai félnek: Szerbiával együtt vizsgálják annak lehetőségét, hogy a kelet-európai infrastrukturális fejlesztések támogatására létrehozott kínai alapból finanszírozzák a Budapest-Belgrád-vasútvonal modernizálását. A kínai gazdasági vezetők jelezték nyitottságukat a vasútépítési beruházások támogatásáról szóló megállapodásra, és megegyeztek abban, hogy közös lépéseket tesznek a kétirányú beruházásösztönzésre, valamint a mezőgazdasági és turisztikai együttműködések területén.

"A felek tárgyaltak azokról a beruházásokról is, amelyek Magyarországot az ázsiai áruk Európába juttatásának fontos szereplőjévé teszik" - zárta tájékoztatását a sajtófőnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK