Varga Éva közölte: a megbeszélésen részt vett Vang Csin-csen (Wang Jinzhen), a kínai nemzetközi kereskedelmet elősegítő tanács alelnöke és Lv Yibing, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank ágazati vezetőhelyettese, akiket Szijjártó Péter tájékoztatott a kormány keleti nyitásának politikájáról és azokról a lépésekről, amelyeket a magyar-kínai együttműködési megállapodások tartalommal megtöltése érdekében tettek.

Arról is beszámolt a kínai félnek: Szerbiával együtt vizsgálják annak lehetőségét, hogy a kelet-európai infrastrukturális fejlesztések támogatására létrehozott kínai alapból finanszírozzák a Budapest-Belgrád-vasútvonal modernizálását. A kínai gazdasági vezetők jelezték nyitottságukat a vasútépítési beruházások támogatásáról szóló megállapodásra, és megegyeztek abban, hogy közös lépéseket tesznek a kétirányú beruházásösztönzésre, valamint a mezőgazdasági és turisztikai együttműködések területén.

"A felek tárgyaltak azokról a beruházásokról is, amelyek Magyarországot az ázsiai áruk Európába juttatásának fontos szereplőjévé teszik" - zárta tájékoztatását a sajtófőnök.