Szijjártó kiosztotta az olasz külügyminisztert - felkészül a budapesti görög nagykövet?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőre berendelte Görögország budapesti nagykövetét a görög belügyminiszternek egy svéd lapnak adott interjújával kapcsolatban.
MTI, 2015. szeptember 19. szombat, 13:25
Fotó: Napi.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter az MTI-hez szombaton eljuttatott tájékoztatásában úgy fogalmazott, a görög belügyminiszter a csillagokat is lehazudta az égről, amikor arról beszélt, hogy Görögország megvédi a határait.

"Ha ez így van, akkor hogy jöhetett az idén több mint 202 ezer illegális bevándorló Magyarországra?!" - kérdezi a tárcavezető, aki szerint "jó lenne, ha a görög kormány nem nézné hülyének az európai embereket, hanem érdemi lépéseket tenne határának megvédése és a bevándorlók regisztrációja érdekében".

Szijjártó kiosztotta az olasz külügyminisztert

Szijjártó emellett Gentiloni olasz külügyminiszternek az osztrák Der Standardnak adott nyilatkozatára is reagált.  A magyar külügyminiszter szerint "Olaszország a bevándorlási hullám egyik frontországa, így az olasz külügyminiszter jobban tenné, ha arra figyelne, hogy az országa minden uniós előírást betartson, ahogy Magyarország betart".

"Szívesen hallottuk volna az olasz külügyminiszter véleményét a magyar rendőrök elleni brutális és szervezett támadásról, valamint arról is, hogy Horvátország az európai szabályokra fittyet hányva regisztráció nélkül továbbküldi a bevándorlókat Magyarország felé" - tette hozzá Szijjártó.

Mit mondott az olasz külügyér?

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter a Der Standard című osztrák lap szombati interjújában ugyanis azt mondta: a magyar kormány döntése nincs összhangban az uniós alapelvekkel. A politikus szerint nem lehet csak a jó dolgokban - támogatási alapok, szabad piac, szabad munkavállalás - részt venni, és ezzel egy időben elutasítani az unió elveit. A következő héten meg kell találnunk annak a módját, hogy ezt az üzenetet uniós szinten egyértelmű döntéssé formáljuk - mondta a miniszter.

A politikus úgy vélte: a jelenlegi migránsválság Európa számára fenyegetettséget, de egyúttal kihívást is jelent, és nem kizárt, hogy a kontinens még akár erősebben jöhet ki a helyzetből.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a 2004-es keleti bővítés hiba volt-e, a miniszter elmondta: nem gondolja, hogy ilyen gyorsan negatív következtetést kell levonni. Ma a bevándorlás kapcsán új politikai és stratégiai döntés előtt áll Európa, és szomorú ellentmondás lenne, ha azok az országok, amelyek főszereplői és kedvezményezettei voltak a korábbi uniós bővítésnek, kivonnák magukat most a feladat alól.

Úgy vélte: a hotspotok és az egyenlő uniós elosztás nem elegendő a válság megoldásához, hanem közösen kell megalkotni a menekültelosztási és -regisztrációs politikát.  Ha kiállnak falak és kerítések építése mellett, vagy ujjal mutogatnak a szomszédra, fennáll annak a veszélye, hogy megvédik az idejétmúlt dublini szabályokat, és félredobják a személyek szabad mozgásáról szóló megállapodást - mondta a miniszter. Kijelentette, a történelem megtanított minket arra is, hogy terrorfenyegetettség nemcsak kívülről jöhet, hanem azoktól az emberektől is érkezhet, akik köztünk élnek.

Demarsot adunk a horvátoknak

Szijjártó pénteken számon kérte a horvát kormányon is, hogy miért hozzák Magyarországra a menekülteket. Egy állítólagos belügyminiszteri megállapodásra hivatkoznak, de a külügyminiszter szerint ilyen nincs. A tárcavezető utasította Magyarország zágrábi nagykövetét, hogy adjon át tiltakozó jegyzéket a horvát külügyminisztériumban, amelyben Magyarország elítéli Horvátországnak "az európai joggal teljes mértékben ellentétes magatartását".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.09.20 03:35

@makkmarci:

Megint hazudtak? Igen!

Meglepodtunk? Nem! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2015.09.20 03:14

"horvát kormányon is, hogy miért hozzák Magyarországra a menekülteket"
Beengedtétek őket hazug szemétládák, sőt ti kértétek meg a horvát rendőröket, hogy kisérjék be őket.
Utána meg csináltátok a cirkuszt és hazudoztok!
" pénteken Pélmonostorról mintegy ezer menekültet hozott át Magyarországra, és videót is készített. A szerelvény a határon megállt, a horvát mozdonyvezető azt mondta, nem mehet tovább Magyarországra és nem is akar. A magyar oldalon viszont hat rendőr várta a vonatot, egy zászlós fel is szállt és megkérte a horvát kollégákat, hogy maradjanak fent és kísérjék el Magyarbólyig, mert hat rendőr nem tud kordában tartani ennyi embert. Némi telefonálgatás után egyeztek bele a horvát rendőrök a segítségbe, a vonat ezután szabad jelzést kapott és továbbment Magyarbólyig."
http://24.hu/kozelet/2015/09/19/szijjarto-megint-a-horvatokat-hazugozza-de-mar-video-is-van-arrol-hogy-mi-tortent/

Ilyen aljas, hazug bagázs nem igen volt még a történelemben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.09.19 21:05

@aha:

Melyik külföldi országból tetszik az észt osztani?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aha, 2015.09.19 21:00

Tegyek a hotspotokat azokba az orszagokba amelyek meghivtak a menekulteket es ahova azok menni akarnak: nemetorszag, svedorszag, dania. Ha valaki azt uzeni a sokmillios menekult tomegnek hogy mindenki johet mert mindenkit befogad az tartsa a szavat, szervezze meg a szallitasukat es lassa is el oket. Ne varrjak masok nyakaba a bevandorlok irdatlan tomeget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.19 20:25

..igazad van petya ! küld el képmutató fa...zopókat !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html