BUX
38240

Szijjártó Magyarország felvételét kérte a Csendes-óceáni Szövetségbe

Ünnepélyesen megnyitotta a mexikóvárosi magyar kereskedőházat csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki több megállapodást is aláírt a mexikói kormánnyal, és Magyarország megfigyelőként való felvételét kérte a Csendes-óceáni Szövetségbe.

MTI, 2015. március 27. péntek, 08:24

A magyar tárcavezető, aki Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági és José Antonio Meade Kuribrena külügyminiszterrel (képünkön) folytatott megbeszéléseket, az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a tavalyi magyar export Mexikóba abszolút rekordot döntött és 17 százalékos növekedést követően elérte a 640 millió dollárt. Magyarország a miniszter szerint idén szeretné tovább növelni kivitelét, ezért a mexikóvárosi látogatása során hat lépés, illetve megállapodás valósult meg.

"Először is megnyitottuk a kereskedőházunkat, amely már ezt megelőzően nyélbe is ütötte az első exportüzletet és 15 ezer dollárért adott el magyar borokat" - nyilatkozott a miniszter. Másodikként a magyar Eximbank 287 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar-mexikói vállalatközi együttműködés érdekében - mondta, majd harmadik lépésként megemlítette, hogy összehívták a gazdasági vegyes bizottság ülését április 27-re.

Kifejtette, negyedik kezdeményezésként újraindítják a beruházás-védelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, amelyeket mielőbb szeretnének lezárni. Hozzátette: "ötödikként 40 önálló állami ösztöndíjat ajánlottunk fel magyar egyetemeken mexikói hallgatóknak, amit el is fogadtak. Hatodikként pedig ma aláírtunk három megállapodást, a kölcsönös diplomataképzésről, az oktatási és turisztikai együttműködésről".

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Mexikóé a világ 15. legerősebb nemzetgazdasága, az országnak 45 szabadkereskedelmi megállapodása van és a külpolitikája fókuszába a külgazdaságot helyezte, mert globális gazdasági szerepkörre törekszik. Ez tökéletesen egybevág a magyar kormány déli nyitás stratégiájával és kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a magyar érdekeknek megfelelően tovább tudjuk fejleszteni a gazdasági-kereskedelmi-befektetési együttműködést Mexikóval - fogalmazott a miniszter.

Rámutatott, hogy Mexikó jelenleg az Egyesült Államok után Magyarország második legfontosabb partnere az amerikai kontinensen és az első számú kereskedelmi-befektetési partnere Latin-Amerikában. Megjegyezte, hogy az országban legutóbb 23 éve járt magyar külügyminiszter. Fontosnak nevezte, hogy Mexikó lehetőséget kínál a regionális együttműködés szempontjából is. Az ország ugyanis jelenleg a Csendes-óceáni Szövetség (Alianza del Pacífico - a latin-amerikai kereskedelmi és gazdaságfejlesztési szövetség) soros elnöke, amelynek 9 európai uniós megfigyelő tagja van. "A mai napon kértük a megfigyelő tagként való felvételünket ebbe a szövetségbe, amit a mexikói kormány támogat" - mondta. Hozzátette, a felvételt remélhetően már az áprilisi csúcstalálkozón jóváhagyják.