Szijjártó: Magyarország megfelel a schengeni elvárásoknak

Az Európai Tanács legutóbbi ülésén kimondta, hogy a schengeni szabályokat be kell tartani, meg kell védeni az EU külső határait - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely megfelel ennek az elvárásnak.
MTI, 2015. szeptember 28. hétfő, 17:07
Fotó: Napi.hu

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfői közleményében felidézte, hogy az ANSA hírügynökség éjjeli híre szerint Matteo Renzi olasz kormányfő a Clinton Global Initiative pódiumbeszélgetésén - amelyen rajta kívül Bill Clinton volt amerikai elnök és Soros György magyar származású amerikai üzletember is jelen volt - Oroszországgal kapcsolatban kijelentette: "ma a valódi veszélyt Európára nem Oroszország jelenti, hanem Magyarország, amely új falat épít". Az olasz miniszterelnök hozzátette: "Európa jövőjéről Oroszország nélkül gondolkodni tragikus hiba lenne".

A tárca kitért Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter szavaira is, a politikus egy hétvégi rendezvényen azt mondta: "amit Orbán Viktor Magyarországa tesz, az tűrhetetlen. Ez nem Európa. Felhívom a figyelmet arra, hogy EU-szerződés 7. cikkelye lehetővé teszi az intézkedéseket az olyan állam ellen, amely nem tartja tiszteletben az unió értékeit."

Minderre Szijjártó Péter tárcavezető úgy reagált, hogy Magyarországra idén eddig 275 389 bevándorló érkezett.

Magyarország, vállalva a komoly terheket, a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátta az illegális bevándorlókat és többségüket regisztrálta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: egyértelművé vált, hogy "minél kevesebb időt töltenek egy ország vezetői mások kritizálásával, annál hatékonyabban tudnak eleget tenni az európai előírásoknak". Méltatlan, hogy az olasz miniszterelnök és a francia igazságügyi miniszter pontosan az európai uniós jogszabályok betartása miatt bírálja Magyarországot - jelentette ki a külügyminiszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK