Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint fogalmazott, a migrációs válságnak komoly gazdasági hatása van, és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra nagyon vigyázni kell a jelenlegi helyzetben. A bevándorlási kihívások kezelésének eltérő megítélése jól láthatóan politikai konfliktusokat okoz, vigyázni kell, hogy ezek ne alakuljanak át a gazdasági együttműködés területén érzékelhető visszaesésre.

Rámutatott arra, hogy mivel a termelő nagyvállalatok kiszámíthatóságra építik működésüket, ezért nagy veszteséget jelenthet számukra, ha a schengeni zónán belüli határellenőrzés miatt később érkezik be az alapanyag és az alkatrész a termeléshez.

A külügyminiszter szerint Magyarország migrációs politikája miatt nem fog eltávolodni a nyugati országoktól, annak a kockázata azonban megvan, hogy az arab térséggel a kapcsolatok veszélybe kerüljenek. Mint mondta, az arab országokkal való együttműködést befolyásolhatják a Magyarország iszlámellenességéről szóló híradások, ezért most sok energiát kell fordítani arra, hogy egyértelművé váljon az arab térségnek: Magyarország ugyanolyan nyitott és toleráns ország mint eddig volt.

A tárcavezető úgy véli, az Iszlám Állam elleni küzdelemre több figyelmet kéne fordítani. Ha a transzatlanti világ még komolyabban venné az Iszlám Állam elleni küzdelmet, akkor egy megnövelt katonai erővel sokkal komoly eredményt lehetne elérni - fogalmazott Szijjártó Péter.