Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó kiemelte: ha a gazdasági környezet rossz lenne, akkor 2010 óta nem érkezett volna 6 milliárd eurónyi új német beruházás Magyarországra, ahol 6 ezer német cég 300 ezer embert foglalkoztat.

A miniszter elmondta, a találkozón egyetértettek abban, hogy olyan geopolitikai kérdésekben, mint az Európai Unió és Oroszország, valamint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió kapcsolatának fejlesztése, együttműködik a két ország. Közös érdek az ukrán konfliktus lezárása is, kizárólag békés eszközökkel - tette hozzá. Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy a tárgyalásokon nem beszéltek az Oroszország elleni uniós szankciók Magyarország általi támogatásának kérdéséről. Hangsúlyozta, hogy Magyarország tartja magát a közös európai döntésekhez.

Szijjártó elmondta: a tanácskozáson "mintegy 1 perc 20 másodpercig" szóba került az illiberális demokrácia fogalmának értelmezése is. A magyar álláspont erről a kérdésről az, hogy különböző országokban különbözőképpen gondolkodnak a demokráciáról és azért vagyunk különbözőek, hogy ne erőltessük rá saját felfogásunkat a másikra. Hozzátette, hogy az Európai Unió megkérdőjelezhetetlen eleme a demokrácia.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország között semmilyen konfliktusról nem lehet beszélni, és a két politikus személyes kapcsolata is egészen kiváló.

A TV2 Mokka című műsorában Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a tárgyaláson szót váltottak a civil szervezetek működéséről, illetve a média szerepéről is. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor világossá tette, hogy a civil szervezetek fontos szerepet töltenek be a társadalomban, de átláthatóan kell működniük. A sajtószabadság pedig érvényesül Magyarországon, ezt mindenki láthatja, ha kinyitja az újságokat vagy televíziót néz, hiszen mindenki elmondhatja a véleményét és a kormánnyal szemben kemény kritikák jelennek meg - mondta Szijjártó.