Szijjártó: mivel az űr Magyarország határain kívül található, ezért külügyi kérdés

Továbbra is célunk, hogy magyar űrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra az évtized közepéig - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videokonferenciáján. Arra a kérdésre, hogy miért ő foglalkozik a témával azt felelte, mivel az űr Magyarország határain kívül található, ezért külügyi kérdés.
Szepesi Anita, 2020. május 29. péntek, 21:14
Fotó: Napi.hu

A tanácskozáson, amelyet az Európai Unió Tanácsának horvát elnöksége kezdeményezett, és amelyről Szijjártó Péter Facebook-oldalán is hírt adott, szó volt az űrszektor és az űralapú innovatív szolgáltatások szerepéről, valamint azok felhasználásáról a Covid-19 okozta válságból való kilábaláskor.

"Felvetődhet a kérdés, hogy lehet, hogy egy külügyminiszter foglalkozik az űrrel kapcsolatos kérdésekkel. Erre az a válaszunk, hogy mivel az űr Magyarország határain kívül található, ezért külügyi kérdés" - jegyezte meg hozzászólásában a miniszter, megemlítve, hogy ebben az évben ünnepeljük a negyvenedik évfordulóját annak, hogy az első magyar űrhajós elindult az űrbe. "Ma már a külügyminisztériumnak dolgozik különleges tanácsadóként, az űrkérdések tehát közel állnak a szívünkhöz" - idézi Szijjártót az MTI.

Elmondta, hogy létrehoztak egy átfogó nemzeti űrstratégiát, amellyel növelni szeretnék a magyar cégek szerepét a szektorban. Mivel az űrkutatást a jövő iparágának tekintik, az helyet kapott a válságból való kilábalást segítő stratégiai gazdasági programban is, jelentős költségvetési forrásokat biztosítva a területen aktív cégeknek.

Hosszú távú tudományos missziót kezdenek, amelynek célja, hogy az évtized közepéig magyar kutatóűrhajóst küldjenek a Nemzetközi Űrállomásra. Ennek előkészítéseként három nagy projekten dolgoznak, két projekt keretében egy-egy tudományos műholdat küldenének az űrbe, a harmadik keretében pedig egy tudományos fedélzeti mérőrendszert fejlesztenek, amelyet majd a Nemzetközi Űrállomásra telepítenének - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó elmondta, Magyarország elkötelezettsége jeleként megkétszerezte hozzájárulását az Európai Űrügynökség költségvetéséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.30 10:02

Még a végén megdumálják, hogy a Holdat is korábban magyarok (kipcsakok) lakták, s a Hold a fidesz qrmányé, a NER része, mert találtak ott külhoni magyarokra utaló leleteket.
Nem tűrhetjük, hogy a NASA kisajátítsa magának a Holdat!
nemhaggyuk, nemhaggyuk!
---
Összevesztek a Holdon az oroszok és az amerikaiak
Moszkva szerint gyarmatosítási céljaik vannak.
cikk: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/osszevesztek_a_holdon_az_oroszok_es_az_amerikaiak.705710.html
------------------
Mi, magyarok az Ural környékéről honfoglaltunk, tehát az oroszok mellé kell állnunk Hold ügyileg.
Ne haggyuk, hogy Amerika lenyúlja a Holdat!
Békemenetet kell indítani a Holdra és Nemzeti Konzultációt indítani, de nem ám csak itt, hanem minden országba küldeni a Nemzeti Konzultációt, ahol egyetlen magyar is él.
Mert mi már meg is énekeltük, Sajtból van a Hold, és mint tudjuk, a magyar sajtnál nincs jobb, főleg, ha a Holdon legelő magyar tarka tejéből készült.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.29 23:28

Orsós diktafonja "munkában".

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.29 23:13

De jól megmondta a szánalmas kis buzi barnaseggnyaló cigánycsicska köcsög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html