A javaslatot a számvevőszéki bizottság szerdai ülésén Szijjártó Péter és Dancsó József fideszes képviselő tette; a testület döntő többsége támogatta az indítványt, a szocialisták nem szavaztak. A döntés értelmében a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöke, Nyikos László (Jobbik) levélben fordul a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsághoz.

Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke a javaslat indoklásakor elmondta: bár a bizottság október 18-án azt kérte, Simor András október 30-ig küldje be a testületnek azokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy eladta ciprusi cégét, az abban lévő vagyont hazahozta, és az erre vonatkozó adókötelezettséget teljesítette, ez a mai napig nem történt meg.

Emlékeztetett, hogy Simor András off-shore cégének adásvételi szerződését elküldte a házelnöknek, de csak abból a célból, hogy ha egyszer mentelmi bizottsági eljárás indulna ellene, akkor ez a dokumentum ott legyen az Országgyűlés elnökénél.

Szijjártó szerint a helyzet méltatlan és tarthatatlan, sem a jegybank, sem a jegybankelnök nem titkolózhat. Talán a mentelmi bizottságon keresztül a magyar nyilvánosság választ kaphat arra a kérdésre, vajon Simor András eladta-e a ciprusi céget. A politikus szerint jegybankelnöknek lenni azt is jelenti, hogy az elnök nem "sértődik meg, nem háborodik fel", ha ilyen kérdéseket kap. Mint mondta, a magyar pénzügyi stabilitás egyik személyes megtestesítőjeként a funkciót elvállónak kötelessége az ilyen jellegű tisztázó kérdésekre válaszolnia.