BUX
40021

Szijjártó: nem lesznek megszorítások

A miniszterelnök szóvivője szerint "hiába a szocialisták beteges vonzódása a megszorításokhoz", nem lesznek megszorítások.

MTI-Eco, 2011. augusztus 30. kedd, 16:03

Szijjártó Péter újságírók előtt így kommentálta az MSZP elnök-frakcióvezetőjének keddi szavait. Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor vezette válságba az országot, és egyúttal felszólította a kormányfőt, mondja meg, milyen megszorításokra készül. A miniszterelnök szóvivője úgy reagált: hiába szorgalmaznak a szocialisták folyamatosan megszorításokat, nem lesznek, mert az emberek világossá tették, nem kérnek a megszorítások politikájából, amely egyébként is kudarcot vallott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország átszervezésére szükség van, ezért a kormány és a parlament is ősszel sok olyan törvényjavaslatot fog tárgyalni, amely az államadósságot folyamatosan újratermelő nagy rendszerek átszervezéséhez vezet majd. Példaként említette, hogy már az ősz elején a kabinet elé kerül a köz- és a felsőoktatási rendszer átszervezéséről szóló előterjesztés.

"Az ország átszervezése, megújítása tehát zajlik, de megszorítások nélkül" - mondta. Mesterházy Attilának az egykulcsos adórendszert bíráló szavaira a kormányfő szóvivője úgy reagált: a kabinet elkötelezett az arányos adórendszer kiteljesítése mellett, ugyanis az megfelel a két szükséges kritériumnak, annak, hogy nem bünteti, hanem támogatja a munkát, az embereket pedig a jövedelmük bevallására, s nem eltitkolására sarkallja.

"Az a tétel pedig, hogy harcot kell folytatnunk a ország szuverenitásáért, most már mindenki számára teljesen egyértelmű. Sajnos a szocialisták leragadtak 2008-nál, amikor is homokba dugták a fejüket, azt mondták, hogy a válság nem fogja elérni nem hogy Magyarországot, de Európát sem. Ma látjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vagyunk e miatt a kormányzati viselkedés miatt" - mondta Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila szerint nem az ország szuverenitása, hanem az emberek megélhetése, munkahelye és nyugdíja van veszélyben.

A MSZP-nek a külpolitikát érintő bírálatára a szóvivő azt válaszolta: úgy tűnik, a szocialistáknak "savanyú a szőlő", ők ugyanis képtelenek voltak arra, hogy a világ feltörekvő hatalmaival, például közép-ázsiai országokkal, Kínával stratégiai, partneri kapcsolatokat alakítsanak ki. "Igenis be kell neveznünk a szövetségkötési versenybe" - jelentette ki Szijjártó Péter. Mesterházy Attila arra is felszólította Orbán Viktort, nevezze meg, melyek azok a feladatok, amelyek ellátásából az állam kivonulhat. Az ezzel összefüggő kérdésre, vagyis hogy mely területekről lehet szó, a kormányfő szóvivője példaként idézte a szociális konzultáció egyik eredményét, amely szerint az államnak olyan képzéseket kell támogatnia a jövőben a felsőoktatási rendszerben, amelyek a gazdaság igényeinek megfelelnek, és nem az államadósságot termelik újra, nem munkanélkülieket képeznek. Kitért az önkormányzati rendszer átszervezésére is, amelynek során - mint mondta - egy világos feladatmegosztásra van szükség a helyhatóságok és az állam között.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a Fidesz-KDNP jövő heti hajdúszoboszlói frakcióülése előtti kétnapos kormányülésen előterjesztést kell tennie azzal összefüggésben, hogy az eurózóna pénzügyi válsága gazdasági hatásokkal, csökkenő gazdasági növekedésekkel jár.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden Orbán Viktor hétfői, a külföldön dolgozó magyar diplomaták előtt elmondott beszédére reagált tájékoztatóján. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt hétfőn, hogy Magyarország nagyon komoly veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz, ha ugyanis Magyarország visszasodródik a görög útra, pénzügyi spekulánsok elveszik szuverenitását. Megjegyezte, ennek elkerüléséhez ősszel több gazdasági intézkedésre lesz szükség, és a várható kihívások elől a kabinet nem kíván "félreugrani", legyen szó a devizahitelesek kérdéséről, a költségvetésről, a köz- és a felsőoktatás átszervezéséről vagy a "magyar állam hosszú távon fenntartható méretűvé" igazításáról, megújításáról.