Szijjártó: összedőlhet Schengen, ha...

A schengeni rendszer megdőlhet, megszűnhet, ha az Európai Unió nem tudja megvédeni a külső határait, és ennek kiszámíthatatlan gazdasági hatásai lennének - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon a hétfői budapesti rendezvényen, amelyen a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) legújabb, 2015. évi országjelentését mutatták be Erősebb Magyarországért egy erősebb Európában címmel.
MTI, 2015. október 19. hétfő, 15:38
Fotó: Napi.hu

Öldöklő harc folyik a világban az új befektetésekért, ebben a folyamatban azonban legalább olyan fontos a régi befektetők megtartása, mint az új beruházók bevonzása - jelentette ki Szijjártó Péter az Audival kötött friss megállapodásra is utalva. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az oktatás, a megfelelő, szakképzett munkaerő biztosítása, bővítése igen fontos a befektetőkért való küzdelemben. Szijjártó ígéretet tett arra, hogy rövid időn belül leül majd egy tematikus megbeszélésre az HEBC tagvállalatainak vezetőivel, amelyen a munkaerő szakképzésével, az új szakképzési rendszer kérdéskörével foglalkoznak majd.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az EU számára minden idők legsúlyosabb kihívását jelenti a bevándorlási hullám, ez gyakorlatilag egy modernkori népvándorlás, amelynek kimeríthetetlen tartalékai vannak. Rámutatott: erről őszintén kell beszélni, mert rendkívül súlyosak a bevándorlás gazdasági dimenziói. Európa határainak környékén él mintegy 30-35 millió ember, akik olyan élethelyzetben vannak, hogy megindulnak Európa felé. Ha Európa nem tudja visszaszerezni azt a képességét, hogy a külső határait megvédje, legalább is kontroll alatt tartsa, akkor előbb-utóbb felmerül a kérdés, fenntartható-e a schengeni zóna - mondta. A schengeni zóna azon alapul, hogy a minden ország megvédi a külső határokat, és a megvédett külső határokon belül szabad a mozgás - emelte ki Szijjártó Péter.

A miniszter a migránsválság gazdasági összefüggéseiről beszélve, "primér gazdasági kérdésnek" nevezte a gazdaság fenntarthatóságának kérdését Európa szempontjából, mellétéve az energiabiztonságot. Elmondta: az Európai Unió a világ lakosságának 7-8 százalékát mondhatja magáénak, a világ gazdasági teljesítményének 15-16 százalékát állítja elő, és a világ szociális, jóléti kiadásainak 50 százalékát osztja ki, ami hosszútávon nehezen fenntartható rendszer. Kifejtette, régen a versenyképesség biztosításához az adórendszer érv volt, korábban az infrastruktúra minősége is érv volt, de a befektetők most már ezeket is szükséges adottságként kezelik.

Kiemelte: az energiabiztonság Közép-Európa számára égetően fontos kérdés. A helyzet az, hogy "mindenfajta geopolitikai játszmáknak köszönhetően" Közép-Európa energiabiztonsága még válaszra vár - mondta, hozzátéve, hogy egész Európa érdeke, hogy a térség energiabiztonságának kérdésköre rendeződjön. "Ezért vagyunk megdöbbenve, hogy a Déli Áramlatot európai barátaink ellehetetlenítették", ugyanakkor a szentpétervári gazdasági fórumon a Gazprom, az Eon, az OMV és a Shell megállapodást írnak alá arról, hogy létrehozzák az Északi Áramlat 2-őt - mondta a miniszter. Szijjártó kiemelte: ezért is elementárisan fontos, hogy minden ellenállás ellenére a paksi beruházást végre tudjuk hajtani, mert a paksi atomerőmű kapacitásának bővítése, hosszú távú fenntartása jelenti Magyarország energiabiztonságát.

A miniszter a befektetésekkel kapcsolatban kiemelte: nem szabad, hogy az új beruházásokért folytatott verseny elfedje a már Magyarországon lévő befektetőkkel való együttműködés fontosságát. Rámutatott: jó hír, hogy hétfőn az Audival írt alá egy újabb megállapodást 380 új munkahely megteremtéséről a kormány. Utalt arra: a kormány legalább annyira becsüli a már itt működő külföldi befektető beruházásait, mint az újonnan érkezőkét. Ezért is nagyon fontos a stratégiai megállapodások rendszere, mert azzal a már a bennlévőket próbáljuk jobban magunkhoz kötni - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a közeljövőben két újabb stratégiai megállapodást köt a kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.10.19 18:29

@troll: Nem, ostoba barátom, a "rizikó" a Merkel-féle bűnözők által irányított EU. A briteknek működik a jogos önvédelmi reflexük, a mi ökör birka népünkkel ellentétben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.10.19 17:13

legalább ekkora rizikó, hogy a briteknél többségbe kerültek a migránsválság miatt a kilépéspártiak, pár hónappal a népszavazás előtt.


ha pedig a második legnagyobb netto befizető britek mennek, akkor könnyen borulhat a dominó, széthullhat az eu.

ez persze nagyon jól jönne moszkvának, mert az eu az egyetlen tömb, amel gazdasági nyomást tud gyakorolni az olajexportőr oroszországra.
az usaval alig van kereskedelmük, egy amerikai bojkottott meg sem éreznek az oroszok.


érdekes, hogy pont most, a brit népszavazás előtt, pont az orosz szankció után indult meg a migránshullám, pedig szíriában 2012 óta van háború, irakban és afganisztánban pedig lassan 40 éve.

40 év után most jutott hirtelen eszébe az afgánoknak és az irakiaknak is, hogy európába kell jönni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthusz, 2015.10.19 17:00

Azért nem kellene annyira öldökölni. A multi nem ér annyit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html