Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kétharmados győzelem után erősebb lehet ugyan a politikai nyomás a titkosszolgálatokon, ám valószínűtlen, hogy az így is majdnem tucatnyi szervre, hatóságra széttagolt nemzetbiztonsági rendszerben egy újabb hírszerző ügynökséget hozzanak létre - így kommentálta a napilap forrásainak többsége azt, hogy Orbán Viktor bejelentése szerint az újonnan létrejövő Miniszterelnöki Kormányirodán egy egységes hírszerzési központ alakul.

A Népszava úgy tudja, hogy a miniszterelnök felügyelete alá kerülő kormányirodán "csak" egy "csúcselemző" részleg jön létre, ahol a begyűjtött és rendszererezett információkat továbbszűrő szervezet dolgozhat, amelyik egyszerre segít a gazdaság és a külpolitikát alakítani. Ezzel párhuzamosan a külföldi hírszerzést, vagyis az Információs Hivatalt (IH) a jövőben nem a Miniszterelnökség felügyelheti, hanem a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá rendelhetik. Ezzel Szijjártó Péter lehet a gazdája az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági szervezetnek.

Ha ez valóban így történik, akkor annak két fő üzenete lesz. Az egyik szerint kormány egyfajta "ipari kémkedésre" állhat rá, azaz a hírszerzés a gazdasági lehetőségeket térképezi fel. A másik szerint ismét megerősödik a klasszikus politikai információszerzés.

Képünk forrása: AFP photo/Emmanuel DUNAND