Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány összesen 101 nagyberuházásról tudott megállapodást kötni külföldi és magyar nagyvállalatokkal, ami hárommal több, mint a 2018-ban elért korábbi csúcs. A beruházások összértéke eléri az 1705 milliárd forintot, ami szintén abszolút rekordnak tekinthető és a tavalyi GDP csaknem 4 százalékát teszi ki - jelentette be a miniszter. A kormány összesen 156 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette ezeknek a beruházásoknak a megvalósulását.

Az új beruházásokkal létrehozott munkahelyeket 50 százalékkal magasabb fizetések jellemzik, mint a 2017-ben létrejötteket, ez pedig a magyar gazdaság dimenzióváltását tükrözi - tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter szerint ugyanis míg korábban szinte kizárólag termelésorientált nagyvállalatok érkeztek Magyarországra, addig most olyan új technológiákat alkalmazó cégek indítanak beruházásokat, amelyek igazodnak az új világgazdasági korszak által diktált elvárásokhoz. A magyar gazdaság orientációja ezzel a kutatás és fejlesztés irányába fordult - tette hozzá.

A miniszter abból a szempontból is egyedinek nevezte a tavalyi évet, hogy nem Németországból, hanem Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás. A keleti nyitás sikerét mutatja, hogy a 2019-es magyarországi beruházási érték mintegy 48 százalékát két koreai nagyvállalat hajtotta végre, a dél-koreai, japán és kínai beruházók pedig az új munkahelyek harmadát hozzák létre - mondta a tárcavezető.

Teljesen új korszakába lép át a globális autóipar, Magyarország pedig ennek az időszaknak is az egyik vezető országa - folytatta Szijjártó, aki példaként hozta, hogy tavaly nyolc olyan beruházás érkezett az országba, amely elektromos akkumulátorok, illetve alkatrészeik gyártásában érdekelt, emellett több cég is fejleszti magyarországi elektromosmotor-gyártását.

Sikerként értékelte, hogy minden korábbinál több, összesen tizennégy üzleti szolgáltató központ jött létre 2019-ben Magyarországon. Az ilyen munkahelyek a jól képzett, több nyelvet beszélő fiataloknak biztosítanak magas fizetést nyújtó állásokat, segítve ezzel itthon maradásukat - fejtette ki Szijjártó.

Szerinte a magyar gazdaság több lábon áll és kiegyensúlyozott, ami biztonságot jelent. A miniszter szerint erre utal, hogy a beruházások 20 különböző iparágban valósulnak meg. A területi kiegyensúlyozottságot pedig az mutatja, hogy minden megyébe érkezett beruházás, Budapest és Pest megye mögé pedig Komárom-Esztergom megye zárkózott fel a rangsorban.

Szijjártó Péter megjegyezte, a magyar tulajdonú társaságok tíz nagyberuházást hajtottak végre 2019-ben, ezek összértéke 126 milliárd forint.

A tárcavezető kérdésre megjegyezte, jelenleg is folyik egy-két, az autóipar megújulásához köthető, a tavalyi legnagyobbakhoz mérhető volumenű nagyberuházásról szóló tárgyalás.