Szijjártó: sorsdöntő jelentőségű lehet a Putyin-látogatás

Magyarország energiabiztonságának szempontjából döntő jelentősége lehet Vlagyimir Putyin elnök február 17-i budapesti látogatásának - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
MTI, 2015. február 14. szombat, 10:09
Fotó: Reuters

A tárcavezető kifejtette: Oroszország az elkövetkező években is kulcsszereplő lesz Közép-Európa energiaellátásában, ezért nem képzelhető el, hogy "ne konzultáljunk folyamatosan Oroszországgal". Ráadásul az ország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és a magyar-orosz kereskedelem visszaesése a teljes magyar külgazdaság, és így az egész nemzetgazdaság teljesítményére nagyon súlyos hatással van - magyarázta. Ezért az orosz elnök látogatásakor napirenden szerepel majd az is, hogyan lehetne felélénkíteni a kétoldalú kereskedelmi együttműködést.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az idén jár le Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodása, és mivel Magyarországra Oroszországból érkezik a legnagyobb mennyiségben gáz, ezt a kérdést megnyugtató módon rendezni kell. Ezért is van sorsdöntő jelentősége az ország energiabiztonságának szempontjából Vlagyimir Putyin látogatásának - állapította meg.

Mint mondta, jelenleg Oroszország és Törökország tárgyal a gázszállításról, jogi kötelezettséggel járó megállapodást még nem írtak alá, ezért is fontos az orosz elnök álláspontjának megismerése. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Déli Áramlatba szánt gázt valóban Törökországba szándékozik szállítani Oroszország, de még sok kérdés van az ár és az útvonal tekintetében - mutatott rá. A miniszter úgy látja, először azt kellene tudni, mikor áll elő az a helyzet, hogy Törökországon át egyáltalán elindulhatna a gázszállítás Közép-Európába, másodszor azt, hogy ez milyen útvonalon történhet, harmadszor pedig, hogy az infrastrukturális és technológiai beruházásokat ki finanszírozza.

Jelenleg nincs meg a gázszállításhoz szükséges infrastruktúra, ennek kiépítése óriási beruházást igényelne, és ezt az útvonal mentén fekvő országok nem tudják kizárólag maguk vállalni - emelte ki. Azt mondta, ebből a szempontból evidens az EU szerepe, mert azt már tudni, hogy az unió "milyen projekteket nem támogatott a közép-európai energiabiztonság tekintetében, most jó lenne tudni, hogy akkor milyeneket igen". Közép-Európa energiabiztonsága nem közép-európai ügy, hanem európai ügy, a beruházás finanszírozása elképzelhetetlen az Európai Unió szerepvállalása nélkül - jelentette ki.

A miniszter azt mondta: a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatban "minden rendben halad, a szerződéseket megkötötték." Decemberben tárgyalt Moszkvában az orosz energiaügyi miniszterrel, aki jelezte, hogy semmi ok az aggodalomra, mert a Roszatom teljesíti vállalásait - idézte fel. Kitért arra, hogy a Vlagyimir Putyinnal folytatandó tárgyalásokon nyilvánvalóan szóba kerül majd az ukrajnai konfliktus is. Magyarország álláspontja "egyértelmű: az ukrajnai konfliktust békés, tárgyalásos úton kell rendezni"! Magyarország több szempont miatt is a békében érdekelt. Egyrészt szomszédos országról van szó, másrészt Ukrajnában 150 ezer magyar él, illetve Ukrajnán keresztül érkezik Magyarországra az orosz gáz.

Szijjártó Péter szerint mivel ebben a hónapban már Magyarországra látogatott a német kancellár, a grúz miniszterelnök, a szerb, a lengyel és a montenegrói külügyminiszter, és még Budapestre érkezik az orosz elnök, valamint a török miniszterelnök, "Magyarország elszigeteltségéről beszélni a nevetségessé válás esélye nélkül nehéz lesz".

A közelmúltban Vlagyimir Putyin az osztrák kancellárral és a finn elnökkel is találkozott, valamint rendszeres egyeztetést folytat más európai vezetőkkel is. Az orosz elnök munkamegbeszélésre érkezik Magyarországra, ezzel viszonozza Orbán Viktor miniszterelnök korábbi moszkvai látogatását. Szijjártó Péter elmondta: tájékoztatták a szövetségeseiket a találkozó tényéről, még mielőtt nyilvánosságra került volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2015.02.14 17:05

@jedddike: ..most már mi

Kérdés:::Akkor a fogyasztók elfelejthetik a világpiaci ármozgásból eredö kedvezö hatásokat ???

Kérdés:::Akkor NINCS piacgazdaság ???

Megjegyzés:::Ha a fogyasztók emiatt az utcára mennek ,valóban KELL a tüzoltó,rendör ,talán még katona is !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedddike, 2015.02.14 16:43

@juliann: akkor KIK teszik el ennek a nyereségét ???...most már mi ,mert már nem a németeké ...lesz 30 %-os béremelés nyáron ,tűzoltók-rendőrök-katonák -navosoknak ,kell a pénz !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.14 15:58

@jedddike: ..már volt 30 %-os 2013-ban ..
Válasz:::A kommentelök szerint nem igaz...

,most az nem fontos

Válasz:::Ha 2014-2015-ben közel 40%-val csökken a földgáz határon bejövö ára , akkor KIK teszik el ennek a nyereségét ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedddike, 2015.02.14 14:56

@juliann: A lakosságnak hány százalék lesz ?


..már volt 30 %-os 2013-ban ...,most az nem fontos ,az ipar jön ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.14 14:22

@juliann:

nem lesz..ugyan csak remélem
ugyan még nem értük el így sem a 2010-es árakat, de a hogyanja, a mikéntje eddig is nagyon rossz volt
ebben a formában nem is kéne folytatni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html