Szijjártó: titkolózás zajlik a jegybankban - az MNB cáfol

Nem érkeztek Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől a parlament költségvetési bizottságához dokumentumok arról, hogy valóban eladta off-shore cégét, és valóban hazahozta vagyonát - mondta Szijjártó Péter, a költségvetési bizottság fideszes alelnöke hétfőn az MTI-nek.
NAPI, 2011. október 31. hétfő, 15:04
Fotó: Napi.hu

A költségvetési bizottság a közelmúltban arra szólította fel a jegybank elnökét, hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy valóban eladta off-shore cégét, hogy valóban hazahozta vagyonát, és az ebből fakadó adófizetési kötelezettségének eleget tett - emlékeztetett a politikus az MTI beszámolója szerint.

A költségvetési bizottság jobbikos elnökének, Nyikos Lászlónak a hétfői tájékoztatása szerint nem érkeztek ilyen dokumentumok a testülethez - mondta Szijjártó Péter, aki szerint ez botrány.

Jelenleg a jegybankban titkolózás zajlik, maga a jegybank elnöke titkolózik, ami szerintem botrányos és megengedhetetlen - fogalmazott, hozzátéve, hogy az MNB-t nem lehet közfigyelem elől elzárt területként működtetni, hiszen az ott dolgozók és vezetők közpénzből kapják a fizetésüket.

A bizottsági alelnök hangsúlyozta: továbbra is határozottan úgy gondolják, hogy Simor Andrásnak nyilvánosságra kell hoznia azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy eladta off-shore cégét, hazahozta a vagyonát, és ezután megfizette a szükséges adót. Szijjártó Péter megjegyezte: már önmagában azt botránynak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének off-shore cége volt, de az még nagyobb botrány, hogy a jegybankelnök ezzel kapcsolatban titkolózik.

Közölte: szerdán a költségvetési bizottság fideszes tagjai összeülnek az ügyben, értékelik a helyzetet, és áttekintik, mit tudnak még tenni azért, hogy véget érjen a titkolózás.

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága október 18-án határozott arról, hogy bekéri Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank elnökétől egyebek mellett azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják az elnök ciprusi cégének eladását. A bizottsági felhívásban az szerepelt, hogy 2011. október 30-ig kell a dokumentumokat a bizottság rendelkezésére bocsátania az MNB elnökének.

MNB: Simor András hozzáférhetővé tette korábbi cégének eladási iratait

Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette, ezenkívül a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya hétfőn az MTI érdeklődésére.

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága október 18-án határozott arról, hogy Simor Andrásnak október 30-ig meg kell küldenie a bizottság számára mindazokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy eladta ciprusi cégét, az abban lévő vagyont hazahozta, és az erre vonatkozó adókötelezettséget teljesítette.

Az MNB viszont arról tájékoztatta az MTI-t hétfőn, hogy Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait titkárságán "október 19-től hozzáférhetővé tette a bizottság tagjai számára, ám mind ez ideig egyetlen képviselő sem tekintette meg azokat". Ezenkívül a jegybank elnöke a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének - áll az MNB sajtóosztályának tájékoztatásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

barca, 2011.11.01 12:11

Szegeny szijjas semmihez nem ert de a nyelv hosszusagaval sokra lehet vinni a diktaturaban o ekes peldaja ennek! Futsal csapatanak eredmenyei jobban erdeklik mint az orszag allampolgarainak problemai ebben hasonlit a tobbihez akik csak a sajat anyagi erdekeit tartjak szem elott! Erdekes azert megneznem az oreg antidemokrata szovetseg tagjainak az off shore birodalmat , szerintem lehetne rendezni az allam adossagot rogton! Meghogy a magyar okos ? Na hadgyjad mar:)! Mindent eltur meg a 40 % afat is benyelne! Ez van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mantra, 2011.10.31 23:13

Szerencsétlen hülye szíj-ártó!
Már hazudni se tud?
A jelentés 12 napja áll rendelkezésükre, és múlt héten a hivatal is megkapta, úgy látszik ez egy kis snassz, ugye a Kossuth rádióba is hazudni kell valamit a hívőknek, azok meg be is veszik?
Egyébként a saját portálukon is végezhetnének egy kis vizsgálatot, sokkal nagyobb sikereket érhetnének el.
Így próbálják elkendőzni csúfos bukásukat?

A MAGYAR NÉP KÍVÁNCSI LENNE RÁ, HOGY TUDTAK 1000 MILLIÁRDOS HIÁNYT ÖSSZEHOZNI POTOM 9 HÓNAP ALATT !!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html