Szijjártó Trumpot, Putyint és Merkelt is szájára vette

A magyar külügyminiszter szerint az Európai Bíróság kvótaperben hozott hazánkat elmarasztaló ítélete nem kötelez semmire. Szijjártó Péter az Mfor-nak adott interjújában azt is elmondta, hogy akkor lesz magyar-amerikai találkozó, ha azt a körülmények megkövetelik, míg abban nincs semmi, hogy Vlagyimir Putyinnal évente akár többször is találkozik Orbán Viktor.
Szabó Dániel, 2017. szeptember 14. csütörtök, 10:21
Fotó: AFP

Mi nem fétisként tekintünk egy magyar-amerikai csúcstalálkozóra. Miniszterelnökök, elnökök soha nem találkoznak csak azért valakivel, hogy csak úgy találkozzanak vele. Hogyha lesz olyan ügy, amit meg kell beszélni, akkor majd fognak találkozni - válaszolta Szijjártó Péter a portálnak arra a kérdésre, hogy vajon mikor találkozhat Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök.

A miniszter szerint csak a sajtó akarja nagyon, hogy a két politikus találkozzon. Abban sem lát semmit, hogy Orbán Viktor tavaly tusványosi beszédében a világ vezetői közül elsőként állt ki Trump mellett, amikor azt mondta, hogy Magyarország számára ő lenne a jobb vezető. Szijjártó állítja, ez nem az akkor még csak elnökjelölt ingatlanmágnás melletti kiállás volt, hanem annak a megfogalmazása, hogy a magyar politikai irányvonalaknak több közös pontja van a republikánusokéval, mint a demokratákéval. Most viszont a kormány nevében nem foglalt egyértelműen állást, hogy Angela Merkel vagy Martin Schulznak látnák szívesebben német kancellárként.

"Ebben én nem látok semmi rendkívülit, Magyarország és Oroszország között teljesen normális az évi egy hivatalos találkozó, tekintettel a földrajzi elhelyezkedésünkre és a gazdasági kapcsolatainkra" - reagálta a külügyminiszter arra kérdésre, hogy miért indokolt Orbán és Vlagyimir Putyin orosz elnök évi akár többszöri találkozója.

Legközelebb jövő januárban vagy februárban találkozhatnak Moszkvában. Fontos egyeztetni például a paksi bővítésről. Egyelőre az a kérdés, hogy a 2026-os határidőig behozható-e az atomerőmű-építés 22 hónapos csúszása. Ezt jelenleg vizsgálják.

Szijjártó - ahogy az elmúlt napokban többször is - elmondta, hogy az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítélete nem szankcionálja Magyarországot. Úgy látja, hogy az csak az eredeti kvótadöntésről szóló eljárás szabályosságát mondta ki, amely szerint semmire se kötelezi hazánkat, viszont aggasztó, hogy az ítélet szerint az Európai Bizottság a nemzeti kormányokat felülbírálhatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Detua, 2017.09.14 12:04

Valójában nincs is rá szükség. Ahogy arra sem, hogy más vezető nyugati diplomaták még véletlenül is rá kapjanak, hogy ide járjanak. Inkább az azeri elnökkel való szorosabb együttműködésre lenne szükség. Az ideutalt hétmillió dollár visszautalásával és egy díszdoktorátus megfelelő indítása lehetne a kapcsolatok magasabb szintre való emelésének,
A debreceni egyetem kiválóan alkalmas az ilyen kapcsolatok elmélyítésének az ápolására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html