A Groupama Biztosító megbízásából 1000 ember megkérdezésével készült reprezentatív kutatás eredményei szerint a válaszadók 85 százaléka tartja többé-kevésbé veszélyesnek az újévi házi tűz- és fényjátékokat, ugyanakkor 56 százalékuk szerint az évi egyszeri, az újév beköszöntét ünneplő házi tűzijátékozás elfogadható szórakozás.

A válaszadók 31 százalékát azonban annyira zavarja a tűzijátékozás, hogy ha rajtuk múlna, be is tiltanák még az évnek ezen szakaszában is. A petárdával, azaz a puszta durranással ijesztgető pirotechnikai eszközzel kapcsolatban azonban már a válaszadók 77 százaléka helyesli, hogy használatuk továbbra is tiltott maradjon szilveszterkor.

A férfiak szerint nem olyan veszélyes

A férfiak közül másfélszer annyian engedélyeznék egész évben a házi tűzijátékok megrendezését, míg a nőknek csak 9, addig a férfiaknak 14 százaléka vélekedik így. A nők a szilveszteri tűzijátékok kockázatosságát is komolyabban ítélik meg: a női válaszadók 45 százaléka szerint a tűzijáték nagyon is veszélyes, férfiaknál ez az arány 30 százalék, és utóbbiak 15 százaléka szerint teljesen veszélytelen elfoglaltság a tűzijátékozás.

Háziállatokra vigyázni kell

A házi kedvencek többségét zavarja a szilveszteri zaj: a kutatásban megkérdezettek gazdák 60 százaléka nyilatkozott így.

Az állatvédők egyenesen petárdaSTOP-ot kérnek Szilveszterre - derül ki az Orpheus Állatvédő egyesület közleményéből. Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya - macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a szilveszteri petárdázásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációk képződjenek - olvasható az állatvédő egyesület közleményében.

Az Orpheus praktikus tanácsai háziállat-tulajdonosoknak:

1. A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.4. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.Ha megtörtént a baj, érdemes a www.állatvédő.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni, hogy a házi kedvenc minél hamarabb és lehetőleg épségben előkerüljön.

Vigyázzunk egymásra is!

Nem csak a házi kedvencekre kell azonban ilyenkor nagyobb gondot fordítanunk. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a szilveszteri tűzijátékozás kapcsán nem gyakoriak a káresetek, de fordult már elő súlyos személyi sérüléssel járó baleset, ezért mindenképpen érdemes fokozottabban vigyázni magunkra és másokra is - hívta fel a figyelmet Szabó Imre, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának vezetője.