Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A médiaszabályozással kapcsolatos törvények módosításáról a héten a parlamentnek benyújtott javaslat szerint kivennék a szerzői jogi törvényből azt a félmondatot, hogy az előadás ismételt sugárzásáért is jár jogdíj - írta a hvg.hu.

Az a szabály 1986 óta, hogy ha egy színész valamelyik magyar tévé saját gyártású műsorában vagy rádiófelvételen szerepel, akkor jogdíjat kap minden alkalom után, amikor ismétlik a műsort. Később ezt kiterjesztették a szinkronszínészekre is. A zenei jogdíjakra ez nem vonatkozik, a zenészek pénzügyeit nem érinti a törvénymódosítás - olvasható a cikkben.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda tavaly a televíziós ismétlések után 330 millió forint jogdíjat fizetett ki 9200 előadóművész számára, 4910 feldolgozott tévéműsoros szereplésük alapján. A legmagasabb jogdíj összege 2,7 millió forint, a tíz leggyakrabban ismételt filmben szereplő előadó pedig összesen 16 millió forinthoz jutott hozzá.

A mostani módosítás csak a törvény hatályba lépése után elkészülő műsorokra lesz érvényes, a régi műsor ismétlése után ugyanúgy kell jogdíjat fizetni, mint eddig. De a terv ellen tiltakozó művészek úgy számolnak: nagyjából 150 millió forinttal rövidítenék meg őket, ha a jövőben készülő műsorok ismétléseiért nem kapnának jogdíjat - írta a portál.