A színház kibabrált a színésszel - milliókat fizethet

Egy szabadúszó színész két darabban vállalt szerepet egy színháznál. A mástól jött felkérés elfogadását a színház nem engedélyezte a színésznek, így ő visszautasított - önszántából - egy szinkronmunkát is. Amikor a színész megbetegedett, egy előadást nem tudott vállalni a színházban, ezért az utóbbi felmondta a vele kötött szerződést. A színész kártérítést követelt a színháztól, amit részben meg is kapott.
Németh Géza, 2019. január 8. kedd, 06:41
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A tanulságos jogeset a Bírósági Határozatok Gyűjteményében jelent meg.

A színházzal két darabra kötött szerződés után a színész felkérést kapott egy másik színháztól, hogy játsszon el ott egy szerepet, de annak elfogadását az első olvasópróba előtt megtiltotta neki az első színház. Ezt követően egy szinkronmunkát már a maga elhatározásából utasította el a színész.

Beteg lett, majd kirúgták

A két darab már műsoron volt, amikor a színész megbetegedett Az egyik darabban lett volna szerepe, így jelezte a színháznak, hogy a másnapi előadáson nem tud részt venni, amit orvosi igazolással támasztott alá. Amikor felgyógyult, megjelent a színházban, de a direktor jelezte neki, hogy mindkét darabból kivette őt a szereplők közül. A színész újra megjelent a következő előadás előtt a színházban, de a munka helyett a felmondását kapta kézhez, amit nem vett át, így azt postán küldték el neki. A felmondás indoka az volt, hogy hitelt érdemlő módon nem igazolt mulasztása az előadás elmaradását eredményezte.

Bíróságra ment, kártérítést kért

A színész bírósághoz fordult. Az egyik darab kapcsán 1,5 millió, a másik kapcsán pedig 1,3 millió forint kártérítést kért a színháztól. Ezt fejelte meg elmaradt haszon címén 1,1 millió forinttal, míg nem vagyoni kár címén - a személyhez fűződő jogainak megsértése miatt - további 2 millió forintot kért. Így jött ki a követelt kártérítés 5,9 millió forintra.

Az elsőfokú bíróság 2,6 millió forint kártérítést ítélt meg neki. Elfogadott 1 millió forint - a jog nyelvén - biztatási kárt is, mint igényt. A színész okkal bízhatott abban, hogy a kínált szerepet ő fogja eljátszani, és e felkérés miatt utasította vissza a részére felkínált szinkronmunkát. A két darab után kért 2,8 millió forintnak és az előbbi 1 milliónak azonban csak a 70 százalékát tartotta megalapozottnak a bíróság. (Újra csak a jog nyelvén: 70-30 százalékos kármegosztást alkalmazott a bíróság.) Így jött ki a 3,8 millió 70 százalékaként a 2,6 millió forint. (A számok kerekíttetek.) Az elsőfokú bíróság a jó hírnév és az emberi méltóság megsértésének megállapítása iránt előterjesztett 2 milliós keresetet alaptalannak találta, így azt elutasította.

Mindenki fellebbezett - végül 2,6 milliós lett a kártérítés

Az ítélet ellen mindkét fél fellebbezett. A másodfokú bíróság 3,8 millió forintot ítélt meg a színésznek, mivel nem alkalmazta az említett kármegosztást. A kármegosztás alapja ugyanis az volt, hogy a két szerep játszása közti szabad idejében vállalhatott volna más munkát.

A másodfokú - jogerős - ítélet ellen a színház kért felülvizsgálatot a Kúriától. A legfőbb bírói fórum hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet és az elsőfokú bíróság ítéletét hagyta jóvá, vagyis a színháznak 2,6 millió forintot kell fizetnie a színész részére. A Kúria úgy vélte, hogy a színész nem tett eleget a kárenyhítési kötelezettségének, vagyis a színházi munkája mellett vállalhatott volna más munkát is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.01.08 09:08

Tényleg, milyen szarul keresnek a színészek, előadók, egyéb művészek.
Kóbor, satöbbi panaszkodik a kevés nyugdíjra, miközben nagy háza van, és hajója.
Vágási Feri régen beszállt az internetbe. Ez annyira bejött neki, hogy most templomot építtet.
Vágási beszáll az egyházba.
"Mocsolyás ? Keresztlányával összefogva épít templomot szülőfalujába Nemcsák Károly.
http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/templomot-epit-falujanak-nemcsak-karoly/mj594b7
------------------------------
"? A faluban ugyanúgy fogadnak, mint 40 éve: mindenki Karcsinak szólít."
Miért, hogy kellene szólítani? Nemzeti tekintetes uramnak?
Az nem nagyon tetszett neki, amikor az utcán felismerték a Vágási Ferit.
Mindegy, a lényeg, hogy jól felvitte az Isten Ferikénk dolgát. :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html