Így fest a tipikus magyar szingli

Kutatásban vázolták fel, hogy milyen elterjedt tulajdonságai vannak Magyarországon az egyedülálló, egyedül élő társadalomnak.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 6. vasárnap, 10:09
Fotó: Getty Images

Magyarországon a 20 és 30 éves korosztályban több mint 200 ezer szingli él: ők azok a nők és férfiak, akik még soha nem kötöttek házasságot, nincs párkapcsolatuk és nincsen gyermekük sem - állapította meg egy, a KSH elemzője által készült kutatás.

Rövid Irén - az InfoRádiónak nyilatkozva - elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy számos szingli fogalom létezik, vagyis nincs egy egységes, mindenki által elfogadott meghatározása, amire a kutatások alkalmával hagyatkozni lehetne. Ezért a doktori kutatása alkalmával ő maga is, több itthoni és külföldi kutatás eredményeit felhasználva határozta meg azt, hogy kiket tekint a népszámlálás, illetve a 2016-os mikrocenzus alapján szinglinek.

Mint magyarázta, vannak kutatások, amelyek minden nőtlen és hajadon állapotú személyt szinglinek tekint, de olyanok is akadnak, akik ide sorolják azokat is, akik már elváltak, tehát már éltek korábban házasságban, de már ismét párt keresnek. Arra is van gyakorlat, hogy mindenkit, aki egyedül él, azt szinglinek tekintenek, nem téve kitételt a családi állapotban, vagy az életkorban.

A KSH elemzője mindezek után nem minden egyedülálló, egyedül élő személyt sorolt a szinglik közé, hiszen az ő többségük a 60 éves, vagy idősebb korcsoportba tatozik, továbbá a családi állapotuk tekintetében sem kizárólag nőtlen és hajadon személyek fordulnak elő a körükben - magyarázta.

Mint mondta, a 2001. és 2011. évi népszámlálási adatai felhasználva, első tanulmányában azokat tekintette szinglinek, akik az említett népszámlások eszmei időpontjában 20-39 év közötti korosztályba tartoztak, nem kötöttek még házasságot, nem volt tartós párkapcsolatuk, tehát sem velük, sem külön élő élettársuk, illetve gyermekük, és egyedül éltek egy háztartásban.

Rövid Irén hozzátette, az idén márciusban megjelent tanulmányában, amiben már a 2016-os mikrocenzus adatait is felhasználta a kutatásához, már a 40-es éveikben járó szinglikre is ráfókuszált, miután a 20-49 éves korcsoport szempontjából nemcsak a fiatal felnőttek életkörülményeit tudta vizsgálni, hanem arra is lehetősége nyílt, hogy egy, a nők esetében (is) még termékeny korszakot is be tudott vonni a vizsgálatba.

Természetesen - értett egyet - a szingli kategóriába nők és férfiak egyaránt tartoznak, azonban azt fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kutatás tapasztalatai alapján nagyobb az utóbbiak aránya, azonban a 20-49 éves korcsoportban eleve több férfi található, mint nő, mindamellett, hogy ennek más okai is lehetnek - tette hozzá.

A KSH munkatársának kutatása arra is kitért, milyen egy tipikus 20-39 év közötti magyar szingli, illetve egy 40-es éveiben járó. Előbbiek átlag életkorukat tekintve 30 éves nők vagy férfiak, akik átlagosan 21 éves korukban kezdtek el dolgozni, és 24 évesek, amikor először elköltöztek a szülői házból. Rövid Irén megjegyezte, az általa vizsgált csoport meglehetősen sokszínű, heterogén, miután például nem tett kitételt az iskolázottság szempontjából.

Így egy átlagos, a 20-as, 30-as éveiben járó szingli nőnek a havi nettó jövedelme 181 ezer forint volt a számításai szerint, egy férfié pedig 201 ezer forint.

Utóbbiak körében az öt leggyakoribb foglalkozás a szoftverfejlesztő, lakatos, rendszergazda, bolti eladó és tehergépkocsi-vezető, kamionos volt, míg egy átlagos magyar szingli nő bolti eladói, általános irodai adminisztrátori, pultos, vagy pénzügyi ügyintézői, -elemzői, továbbá pénzügyi befektetői munkakörben dolgozott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.07 09:59

Egy dunántúli multis iparvárosban így fest tipikus magyar szingli:
Eljön Szabolcsból, Borsodból Békésből és Hajdúságból, mert így látta őseitől, és nem találja otthon a helyét.
Ha nem tömegközlekedéssel érkezik, akkor egy kombival, amiben hordja csavargó pakkjait.
Felveszik egy multihoz, eleve olyannál jelentkezik, amelyik ingyen szállást kínál.
Felforgatja a lakók életét, mert éjjel pakol.
Ja, persze kutyát is hoz magával, ami arra kell, hogy a kutyát a műszakra egyedül hagyja a lakásban, amikor meg épp nem dolgozik, telesz@ratja vele a környéket, és gyűjti a pasikat/nőket maga köré. A kutya nem azért kell neki mert szereti a kutyát, hanem álca az utcai lődörgéshez, miközben ismerkedési ürügy, ami így kezdődik: de aranyos kiskutya.
Ha este jön meg a délutános műszakból, akkor még bedob egy mosást a rohadékja, meg rendel pizzát, hogy a futár is zajongjon a lépcsőházban.
Ez általában 3 hónapig tart, mert addig ingyenes a szállás, majd kezdődik az egész elölről. Ez a vándor szingli kipakol, érkezik a másik felfordulást okozó magyar vándor.
És az ezt támogatja.
A megyéjében is van munkahely, írtam is itt erről, de a csavargójának csavarognia kell. Valami viszi, amit nem tud megmagyarázni. Mert sok ilyet megkérdeztem, hogy mi a f@szomért kell nekik itt verni a nyálukat, amikor ott több az álláskínálat, s a fizetés is hasonló.
Legtöbb szingli válasz:
mert itt van ingyenes szállás
nem tudom, csak eljöttem
a párom itt talált munkát én meg jöttem vele.
Az a baj hírekkel és statisztikai infókkal, hogy nem a valóságban szerzik be azt.
Valós infót beszélgetésekkel lehet szerezni, nem telefonon elhadarva a kérdéseket.
A Debrecenbe kéne menni népdalunkat időszerű lenne átírni:
Debrecenből kéne menni....
A Dunántúl megtelt, maradjatok otthon! Úgyis tart még a járvány, maradj otthon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.09.06 21:25

@Mezei1995: Hát,ha sem nők,sem férfiak,akkor irány a háztartási bolt:)) Ha-ha-ha:))

https://www.urbanlegends.hu/wp-content/uploads/BME_Ballago_1980.jpg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2020.09.06 21:06

Végszónak annyit,hogy Don Jon sem volt szűz és én sem :D ;) Szép befejetés szerintem a beszélgetésünkhöz :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.06 21:05

@Mezei1995: jah, érdekes alkotás.
nos, ez teljesen rád tartozik, hogy mivel töltöd az életed és hogyan keresel benne... hm.... mondjuk úgy kiteljesülést, bár ez nem egészen fedi le azt, amit kifejezni akarok, de... close enough.
azért annyit tanácsolok mégiscsak, hogy szüzen tán mégse halj meg... asse rossz, ha más veri ki! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2020.09.06 20:44

Olvasom,hogy akkor ezek szerint láttad a filmet úgy,hogy a lényegre rátapintottál . Hevesi Kriszta erről jobban tudna mesélni ,de ez a lényeg. Én ezt nem szégyenlem a haverjaim ,rokonaim is tudják mert ugye ugye felmerül a kérdés minden családban,hogy mikor lesz már barátnőd . Mikor lesz már unoka. Satöbbi hülyeség kérdések. Sokadjára felteszik a kérdést már idegesít ,de már mindenkinek azt mondom,hogy én vagyok Don Jon. Manapság elég sok Don Jon szaladgál legyen az nő vagy férfi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html