Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése hétfőn bejelentette a lemondását - adta hírül a 444.hu.

A rektori feladatokat ellátó Upor László, továbbá Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a három intézet vezetője közül kettő, a filmes Balázs Gábor és a színházas Bagossy László is lemond. A harmadik, az elméleti intézet vezetője, Gáspár Máté csak azért nem, mert ő már korábban lemondott. Rajtuk kívül a szenátus nemrég megválasztott tagjai is lemondanak mandátumukról, "a további munkát csak úgy tudják elképzelni, ha a szenátus visszakapja a legalább az állami egyetemek szenátusait megillető jogköröket" - írja a portál cikkében.

A vezetőség - tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az egyetem életét a feje fölött szabályozzák - kénytelen a pozícióikról lemondani

- mondta Upor László. Oktatóként, ameddig lehetséges, a hallgatóikat továbbra is tanítják.

Novák Eszter rektorhelyettes bejelentette, hogy az SZFE egyes tanárai és hallgatók alkotmányos panasszal élnek az egyetem autonómiájának megsértése miatt.

"Az SZFE szenátusa elfogadhatatlannak tartja a Vidnyánszky Attila által már aláírt új egyetemi alapdokumentumokat, amelyek - a korábbi ígéretekkel ellentétben - az SZFE autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják"- írta az SZFE szenátusa szombati közleményében. Az egyetem eddigi döntéshozó szerve, a szenátus a jövőben nem dönthet a működési szabályzatáról, nem szólhat bele az intézmény költségvetésébe, nem fogadhatja el az intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem nevezhet ki önállóan intézetvezetőket, osztályvezető tanárokat és nem indíthat osztályokat.

Rohamtempóban vezényelte le a kormány az egyetem fenntartóváltását: a júliusban elfogadott törvény szerint szeptembertől nem az állam, hanem az újonnan létrehozott Színház- és Filmművészetért Alapítvány az oktatási intézmény fenntartója és vagyonának kezelője. Az alapítvány alapítói jogait Palkovics László miniszter gyakorolja, aki az alapítványt vezető kuratórium elnökének Vidnyánszky Attila rendezőt - aki a kaposvári egyetem művészeti rektorhelyettes, a Nemzeti Színház főigazgatója és a Magyar Teátrumi Társaság elnöke is egy személyben - nevezte ki, rajta kívül a kuratóriumba és az egyetem felügyelőbizottságába csak a jobboldalhoz köthető művészek, a Mol Nyrt. képviselői és az MNB-hez köthető pénzügyi szakemberek kerültek - olyan személy egy sem, akit az SZFE vezetése javasolt.

A SZFE kancellárjának megbízását augusztus 31-vel vonta vissza a miniszterelnök.

Az ITM szerint "az egyetemi modellváltás célja, hogy az eddiginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonala. Az átalakítás elvárt eredményeként az SZFE-n tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak".

Az egyetem fenntartóváltása során az SZFE vezetése releváns információk és valódi választási lehetőségek nélkül működött - idézte az MTI Upor Lászlót és Novák Esztert. Az SZFE nem kapott például hivatalos értesítést többek között arról, hogy benyújtották a fenntartóváltásról szóló törvényt, hogy rövidült a modellváltásra rendelkezésre álló idő, hogy a leendő fenntartó (Színház- és Filmművészetért Alapítvány) nevéből kimaradt az egyetem szó, sem arról, hogy kik leszek az alapítvány kurátorai és felügyelőbizottsági (fb) tagjai, sem pedig az intézmény kedden hatályba lépő, új alapokmányairól. Az egyetem elutasító választ kapott, amikor például a modellváltás határidejének kitolását kérte, amikor kurátorokat, majd fb-tagokat javasolt, és az alapdokumentumokhoz megfogalmazott javaslataikat sem vették figyelembe - közölték a rektorhelyettesek.