A portál szerint erről rendelkezik egy módosító javaslat, amelyet "A családvédelmi akciótervvel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslathoz nyújtott be a parlament törvényalkotási bizottsága.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a csomag részeként eredetileg arra tett javaslatot, hogy a munkaügyi bírság összege a foglalkoztatás megkezdésétől a bejelentés nélküli foglalkoztatás megállapításáig kifizetett munkabér vagy munkadíj kétszerese, de legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) négyszerese legyen.

Ez a bírságtétel feleződött volna a legfeljebb 20 főt foglalkoztató kisebb cégek esetében, valamint azokban az esetekben, amikor a foglalkoztató az eljárás során kitűzött határidőn belül eleget tesz a bejelentési kötelezettségének.

A visszaesők viszont még súlyosabb, a törvényben az első alkalomra meghatározott büntetési tétel duplájával kellett volna számolniuk, ha az előző, bírságot kiszabó határozattal lezárt eljárást követő három éven belül hasonló bűnbe esik a foglalkoztató.

Ettől azonban most már a jelek szerint nem valószínű, hogy tartani kell, ugyanis az mfor.hu szerint a törvényalkotási bizottság múlt pénteken benyújtott összegző módosító javaslata lényegében az összes pontot törli a törvényjavaslatból, amely a munkaügyi ellenőrzésekről és bírságokról rendelkezett volna, annyit fűzve hozzá, hogy "a munkaügyi bírság módosítása nem időszerű".

Szintúgy nem nyúlnának hozzá a bizottsági csomag alapján a hatályos törvényi rendelkezés azon részéhez sem, amely összegszerűen írja elő a bírságot. Ez jelenleg 30 ezer forinttól 10 millióig terjed, a minisztérium ezt emelte volna 100 ezer forinttól 20 millióig, de törvényalkotási bizottság szerint ez sem időszerű. A törvényjavaslatról a mostani héten szavaz a parlament.