Komoly figyelmeztetés jött az energiaitalokról

Nyáron az energiaitalok még gyakrabban lehetnek kísérői a gyerekek mindennapjainak. A fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul mind gyakrabban alkohol kíséretében, ami akár életveszélyes is lehet. Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért óvatosságra int fogyasztásukkal kapcsolatban.
Domokos Erika, 2019. július 12. péntek, 14:23
Fotó: Pixabay

Minden ötödik 10-14 éves gyerek energiaitalt "reggelizik" Magyarországon - derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata szerint a magyar kamaszok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, közülük 13 százalékuk úgynevezett "nagyivó".

A kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal vagy intenzív testmozgással összekötve hörpintget, ami - a kiszáradás veszélye miatt - növeli a rosszullét kockázatát. Egy friss nemzetközi kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy ezek az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket.

Magyarországon több mint négyszáz esetet jelentettek

Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, vagy érzékenyek rájuk. Amerikában egyetlen év alatt a 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt.

Magyarországon 2011. november 1. óta 422 hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba (korábban ÁNTSZ). A statisztikák szerint volt, aki 2,5 liter energiaitalt is megivott egy nap alatt. Az országos mentőszolgálat, az orvosi ügyeletet, a gyermekorvosok, háziorvosok, a védőnők, valamint az általános és középiskolák jelzései alapján a rosszullétek 25 százaléka lányokat, 75 százaléka fiúkat érintett. A beérkező adatok alapján a fogyasztással összefüggő túladagolás feltehetően két esetben okozott maradandó egészségkárosodást - tájékoztatta a Magyar Kardiológusok Társaságát a friss adatokról Müller Cecília országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy az esetek 23 százalékában alkohollal együtt fogyasztották az energiaitalt.

Már 8-10 évesek is isszák

A rosszullét miatti bejelentések aránya életkor szerint: 3 százalékuk csupán 8-10 éves volt, 8 százalékuk a 11-12 évesek közül került ki, további 21,5 százalékuk a 13-14 éves korosztályba tartozott, míg 26 százalékuk 15-16 éves volt. Vezető tünetek: tachycardia (szívritmuszavar), mellkasi fájdalom, szédülés, magas vérnyomás, émelygés, hányinger, remegés.

Itthon összességében egy évben 44 millió liter energiaital fogy.

Nem javasolják 18 év alatt fogyasztani
Az energiaital gyártók, mint felelős piaci szereplők italaik dobozán napi 1 doboz fogyasztását javasolják, és nem javasolják az italok fogyasztását 18 éven aluliak számára. Ugyancsak nem javasolják időseknek, terhes és szoptató nők számára, koffeinérzékenyeknek, és olyanok számára, akiknek a koffeinbevitel valamilyen okból nem javallott. A vállalatok kiemelten fontosnak tartják a megfelelő és pontos fogyasztói tájékoztatást, valamint az érvényben lévő jogszabályok betartását - közölte lapunkkal a cikk megjelenése után a Hell Energy italgyártó kommunikációs ügynöksége. Felhívják a figyelmet az eddigi legnagyobb kutatás eredményeire is: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság EFSA (Europen Food Safety Authority) kutatása 2015-ben jelent meg, amely 22 európiai ország 39 felmérését tartalmazza összesen 66 531 résztvevővel.

A kutatás eredménye szerint:
- felnőtt egészséges szervezet biztonságosan megihat egyszerre két palack (2*250 ml) energiaitalt
- felnőtt egészséges szervezet biztonságosan megihat naponta 5 palack (5*250 ml) energiaitalt
- az alkohol és energiaital nincsenek káros kölcsönhatásban egymással
- sőt a taurin a koffeinnel együtt sem káros - mindemellett tudni kell, hogy a Magyarországon forgalomba kerülő energiaitalok nem tartalmaznak taurint.

Mi is az energiaital?

Bár nincs egyértelmű meghatározása az energiaitalnak, általában azt a nem alkoholos italt értjük rajta, amely koffeint, taurint (aminosavat) és vitaminokat tartalmaz, számos más összetevő (pl. guarana) mellett. Története Japánban indult az 1960-as években, és egyre népszerűbbé vált. Európában az 1980-as és 1990-es évek során, valószínűleg a rave kultúra kialakulása és virágzása során jutott el.

Milyen kockázatokkal jár az energiaital-fogyasztás?

1. Koffein túladagolással, ami számos tünethez vezethet, beleértve a szívdobogást, magas vérnyomást, hányingert és hányást, görcsöket és egyes esetekben akár halált is,

2. 2-es típusú cukorbetegséggel, mivel a magas koffein-fogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet,

3. várandósok között késői vetéléssel, alacsony születési súllyal, halvaszüléssel,

4. gyermekek és serdülők esetében negatív hatásokkal az idegrendszer, a szív- és érrendszer tekintetében,

5. illetve függőség kialakulásával.

Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt és minden helyrerázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Összeszűkíti a hasi, zsigeri ereket is, miközben az agy több vért kap, ezáltal átmenetileg javul az összpontosító képesség, a figyelem, lerövidül a reakcióidő, lecsökken az álmosságérzés, az alvásigény, megemelkedik az adrenalinszint, nagyobb fizikai teljesítőképesség érzete alakul ki. Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá. Az energiaitalok nagy dózisban tartalmaznak koffeint, ez önmagában is veszélyes, túlzott fogyasztása ártalmas lehet, extrém mennyiségben már azonnal is jelentkezhet a hatás. De ha nem nagy mennyiségben, viszont rendszeresen issza valaki, akkor is rossz hatással lehet a szív- és érrendszerre. Emeli ugyanis a pulzusszámot és a vérnyomást. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar valószínűsége tartósan megemelkedik - ez viszont előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen szívproblémához vezet - mondja Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke.

"Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelenthet. Felfokozott állapotot, illetve a bódultságot okozó hatása összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és lehetetlenné teszik a reális gondolkodást. A vércukorháztartást a fokozott felhasználás irányába tolja el, ez eszméletvesztést, akár közvetlen életveszélyes állapotot okozhat. Ráadásul, ha alkohol helyett egyéb pszichostimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor összeadódik a két szernek a szív- és érrendszeri hatása, és ez már jellegzetes mérgezéses tünetekhez vezethe" - figyelmeztet a professzor.

HOZZÁSZÓLÁSOK